Tingsryds fågelklubb
16 november 2017

Några av årets fåglar i Tingsryds kommun! Från vänster hökuggla, kungsfiskare, brandkronad kungsfågel, 
svarthakad buskskvätta, kungsörn och halsbandsflugsnappare. Jaktfalk borde förstås också varit med men det finns ingen bild.

Tingsryds  Fågelklubb 
bildades 1980 och har idag ungefär 70 medlemmar. Alla som tycker om att titta på fåglar är välkomna att vara med på klubbens aktiviteter.

SMS-grupp
Alla medlemmar i klubben är välkomna till sms-gruppen. 
Klicka här för mer info.


SverigekartaEtiska regler

Sveriges ornitologiska förenings etiska reglerRingmärkt fågel?


Kan du fågelläten?
 Testa här.


Här finns länkar till webbplatser med mängder av inspelningar av fågelläten.

Xeno-canto
birdsongs

Avocet

mcaulay

lynxeds

birdsongs from Europe


Bra sidor för artbestämning


Naturegate

fageln.se

www.birdphoto.fi

Javier Blasco Zumeta’s site
(klicka på det "övre" Enter och välj sedan art)


Ornitologisk forskning

Svensk fågeltaxering

Ringmärkningscentralen

Sjöfågelräkningen

Fauna och flora

Sveriges lantbruksuniversitet


Några föreningar

Kronobergs Ornitologiska Förening

Sveriges Ornitologiska
Förening
Birdlife Sverige

Växjö fågelklubb

 

OBS För att begränsa spridning av skräppost visas inte @ i e-postadresser. Vid kopiering av adressen, ändra manuellt! 


Webbansvarig 
Roland Ylvén roland.ylven5€telia.com

 

Vem är Tingsryds fågelklubb till för?

Svaret är enkelt, nämligen för alla som fascineras av fåglar. Oavsett om du är riktigt hänförd av allt vad ornitologin erbjuder  eller om du bara är allmänt natur-
intresserad är det klubben för dig!


Skyddad natur


Intressanta hemsidor med fågelbilder från tingsrydsområdet


Fakta om Åsnen

Aktuellt

Digital julkalender på Naturhistoriska riksmuseet (20171116)

Räkna ned till julen och lär dig om djur! Varje lucköppning är en chans att lära sig något om de 24 olika djuren som är med i årets kalender.

Du hittar kalendern på  DJURENSJUL.SE

Hoppas du är med oss! Vi ses den 1 december.

Naturbilder på söndag (20171110)

På söndag 12 november klockan 18.00 träffas vi i Fiskestugan Urshult för att se på egna naturbilder. Alla är välkomna att ta med ett USB-minne med max 20 egna naturbilder. Så tittar vi på alla fina kort vi tar. Läs mer i programmet!

Slutställningen klar! (20171109)

Vi har nu fått fram ett slutresultat för Allhelgonahelgens artrally i Småland, som bjöd på både värme, regn och dimma. Tingsryds Fågelklubb hamnade med 91 arter på delad nionde plats, samma antal arter som Växjö Fågelklubb. Läs mer här.

Rekord igen! (20171105)

Fjorton av klubbens medlemmar har efter två dagars skådande noterat 91 fågelarter i Tingsryds kommun. Det är rekordmånga, det tidigare rekordet var 90 arter. Tre arter, ägretthäger, smådopping och större korsnäbb har inte setts någon av artrallyts nio tidigare säsonger. Andra högoddsare är stenfalk, kungsfiskare och gransångare. 

Tyvärr har vi missat några arter som vi borde ha sett. Hit hör kanadagås, kricka och mindre hackspett. Totalt under de tio årens deltagande i artrallyt har vi sett 122 fågelarter

Klicka här för att se fågelklubbens resultat vid tio års deltagande på artrallyt.


Strömstare har vi alltid hittat på artrallyt. Den här fanns vid Korrö 5 .11.2017

 

Halvtid i artrallyt (20171104)

Efter en dags skådande har TFK noterat 79 arter. Ägretthäger och smådopping är nya i dessa sammanhang. Bland andra godbitar finns kungsfiskare, skogsduva, gransångare, storlom, ljungpipare, orre och tjäder. På klubbens facebooksida finns mer om dagens fynd och om morgondagens satsningar.

Artrally i Tingsryds kommun (20171103)

Nu är det dags för årets artrally! Vi ”tävlar” mot ett 20-tal andra klubbar i Småland. Det gäller att se flest antal arter under helgen. Du kan skåda ensam eller i grupp. Med hjälp av sms-gruppen (se länken till vänster) håller vi ordning på vilka arter som setts och vilka satsningar som ska göras för att hitta dem vi inte sett. 

Du kan möta upp klockan 8.00 vid Tingsryds kyrka eller klockan 8.00 Urshults kyrka. Pizzamöte i Urshult lördag afton klockan 17.00 för lägessammanställning. 

2016 såg vi 90 arter tillsammans! Tangerat klubbrekord. Klicka här för att se tidigare års resultat. Koordinator: Anders Borgehed te. 070-510 63 59. 

Dags för smålandsrallyt (20171027))


Bergand, Stora Hensjön oktober 2017. Foto Krister Carlsson

Helgen 4-5 november är det åter dags för smålandsrallyt. Då gäller det för oss i Tingsryds fågelklubb att under helgen hitta så många fågelarter som möjligt. På lördagen träffas vi på Urshults Pizzeria kl 17:00 för genomgång samt planläggning av söndagen. Ju fler som har möjlighet att vara med desto bättre. Alla kan vara med på sina premisser oavsett om man sitter hemma och spanar vid fågelbordet eller om man vill vara med heldagar i fält. Kontakta Anders Borgehed om ni kan vara med! Vi försöker dela upp oss i olika bilar för att täcka så många lokaler som möjligt. Är ni ute denna helg, rapportera gärna lite extra på Artportalen. Många vanliga arter kan vara svåra att leta upp och hittar ni dem denna helg finns chansen att de är kvar även nästa helg.

 

Utflykt till Djurle myr på söndag (20170920)


Blåhake vid Lidhemssjön 9 september 2017. Foto Krister Carlsson

Vid Djurle myr, strax norr om Lidhemssjön bedrivs ringmärkning sedan många år. Här vid de vidsträckta åkermarkerna och vid Djurle våtmark samlas både vår och höst ett stort antal sträckande fåglar. Denna morgon upplever vi fågelrikedomen och Roland Ylvén visar hur ringmärkning går till. Chansen är liten men med tur kan blåhake ses. Sedan starten 2002 har över hundra blåhakar ringmärkts vid Djurle våtmark. Läs mer i programmet.

Klubbresa till Bivråkens dag (20170829)

Bivråkens dag på Falsterbonäset ingår i Falsterbo bird show som är en årlig aktivitet som lyfter fram fåglar, fågelskydd och fågelskådning. Rovfåglar i luften, utställningar, föredrag, guidade turer och mycket annat. Här finns mer om Falsterbo bird show. Läs också mer i programmet.


Bivråk, Rössmåla. Foto Roland Ylvén

Vadarutflykt till Öland (20170722)

Mitt i semestern, mitt i sommaren, mitt i veckan är alla välkomna på en dagsutflykt till Öland. Stränderna på Öland myllrar av vadare som rastar på flyttningen till vinterkvarteren. Vår guide Johnny Carlsson visar oss vägen och lär oss bestämma arterna. Läs mer i programmet, anmälan senast 24 juli.

Insekter är också intressanta (20170722)

Många som skådar fåglar är också fascinerade av insekter. Dag- och nattfjärilar, skalbaggar och trollsländor utmanar betraktarens förmåga att hittas och artbestämmas. 

Krister berättar följande: "Det började med att Johnny hade hittat en skalbagge nere vid Stenfors, tog någon dag innan den blev bestämd men det visade sig vara en bokoxe! Denna har aldrig tidigare varit rapporterad från länet, enl. artportalen!! Vi åkte sen ner helgen efter och då hittade vi 3ex!  


Bokoxe, Stenfors 2 juli 2017

Några dagar senare så var vi uppe i skogen i Idemåla och högg en barkborredödad gran, när vi sen kom hem till vedbacken  så får jag syn på en skalbagge i gräset intill lasset, en bitbock. Denna är inte så sällsynt. Bägge dessa är tämligen stora ca 30-40mm långa."

Fler bilder finns här.

 

Nästa utflykt går till Öland (20170529)

Den sista Vårfågelutflykten gick till Husebymaden, läs mer här. Nu måste vi vänta ett år till nästa säsong av de omtyckta vårfågelutflykterna. Men skåda fåglar ska vi göra många gånger innan dess. Redan 26.7 är ni välkomna att följa med på föreningens Ölandsutflykt. Då guidar Johnny Carlsson och visar hur man skiljer på de många vadararterna. Se vidare under rubriken Program.

 

Dags för årets sista Vårfågelutflykt (20170519)

Tisdagen den 23 maj är det dags för vårens sista utflykt för att leta spännande fåglar. Med den kraftiga värmen är det kanske dags för näktergal, vem vet? 

Samling vid "f d biblioteket" i Urshult. Alla som gillar fåglar är välkomna. Även du som inte är medlem i klubben. Läs mer i programmet.


Näktergal. Foto Roland Ylvén

Följ med på Vårfågelutflykten (20170507)

Tisdagen den 9 maj är det dags för en ny utflykt för att leta spännande fåglar. Samling som vanligt vid "f d biblioteket" i Urshult. Alla som gillar fåglar är välkomna. Även du som inte är medlem i klubben. Läs mer i programmet.

Big Sit på lördag (20170503)

Då är det dags att anmäla sig till Småland Big Sit 2017. Lördagen den 6 maj kör vi heldagsskådning på hemmalokalen i Småland. Detta är nittonde året i större skala och vi kör med samma regelverk som tidigare: Flest arter vinner. Tidpunkten är från kl 04.00 till 15.00. Platsen är valfri i Småland och laget får röra sig i en diameter av 10 m från baspunkten. Man får vara ensam - Är man flera måste minst hälften av deltagarna se eller höra arten. Man måste vara med minst 2 timmar för att räknas som ett lag. Det går bra att anmäla sig här eller kontakta Ronny,

ronny.johansson@tdc.se, tel. 0708-155120.

P.S. Big Sit sammanfaller även med Fågeltornskampen som arrangeras av SOF Birdlife Sverige, så står du i ett fågeltorn eller liknande kan du även delta i deras tävling. Mer information finns på www.birdlife.se. D.S.

 

Vårfågelutflykt igen (20170424)

April är som den brukar, lite hit och dit. Varmt till att börja med men nu är det vintertemperaturer som gäller. Men med rätt kläder går det bra och fåglarna kan dessutom bli lättare att hitta vid väderbakslag. Så om du gillar fåglar, häng med på klubbens kvällsutflykt imorgon den 25 april. Kanske läge för silltrut igen!


Silltrutar i Tiken 18 april. Foto Peter Karlsson

Svensk Fågeltaxering (20170424)

Många ställer frågor om fågelarter minskar eller ökar i antal. De bästa svaren hittar man i rapporten från Svensk fågeltaxering. Häromveckan kom sammanställningen om 2016. I text och diagram redovisas resultaten. Läs mer här

Stort intresse också andra gången (2017015))

Väldigt god uppslutning på årets andra vårfågelvandring. Utflykten gick till Norraryd och Eknäset. Kungsfiskaren ville inte visa sig, men en fin vårkväll blev det.

Stor uppslutning (20170403)

Tjugo intresserade medlemmar följde med på den första av vårens "Vårfågelutflykter". Det var en fin kväll med mesar och trastar och två ugglearter. Läs mer här.

Vårens första "Vårfågelutflykt" (20170327)

Imorgon tisdag är alla som gillar fåglar välkomna till vårens första "Vårfågelutflykt". På dessa gör klubben kvällsutflykter till vackra platser i närheten. Samling är alltid vid före detta Urshults bibliotek kl. 18.00. Se programmet för mer information.

Uggleinventeringen rullar på
hälften kvar!
(20170324)

Flera katt- och pärlugglor har hittats. Dessutom en sparv- och en hornuggla. Den store grå lyser med sin frånvaro men vi har ett par veckor på oss. Hälften av sträckorna är kvar så bara boka! Se här!


Kattuggla. Foto Krister Carlsson

Klubbens årliga uggleutflykt  (20170312)

Varje år sedan länge har Fågelklubben ordnat en utflykt för att hitta ugglor. På söndag den 19 mars är det dags igen, se programmet.


Sparvuggla. Foto Krister Carlsson

Uggleinventeringen vid Vrångebo (20170226)

Nu finns kartunderlag och instruktioner för uggleinventeringen färdigt. Tanken är att vi försöker lyssna av de tjugo vägsträckorna under mars månad, kanske in i april. Målart nummer ett är förstås lappugglorna som fanns där i somras men vi får också en bild av de andra ugglornas förekomst. Vem vet, kanske får någon lyssna på sjungande hökuggla. Vinterns fågel finns kvar i området nordväst om Vrångebo.

Information om inventeringens metodik finns här.


Lappuggla, häckande i Alvesta kn 2012. Foto Roland Ylvén

 

Rapport från årsmötet (20170215)

Femton medlemmar kom till årsmötet i Fiskestugan i söndagskväll. Av verksamhetsberättelsen framgår att ekonomin är god men att antalet medlemmar har minskat till knappt 40. En satsning för att försöka locka till sig ungdomar ska göras under året. Förhoppningsvis kan också Vårfågelutflykterna, som börjar i mars,  locka några att bli medlemmar i klubben. Styrelsen omvaldes i sin helhet. I vår ska klubben också göra en satsning på att hitta ugglor. Man vill ju gärna återfinna lappugglorna från förra året. 

Efter fika med semlor visade Nils Arne Thunell härliga bilder från sina hemmamarker i Skatelöv och en och annan utflykt till Öland. Inte bara fåglar utan också insekter och däggdjur. Sista bilden, en varg nära Huseby är magnifik.


Koltrast hittar lite brödföda intill Urshultsbagaren lastbrygga. Foto RY

 

Obs, glöm inte årsmötet på söndag!

Möt vårens fåglar (20170208)

Fågelklubben har presenterat sin verksamhet i Nya Allehanda. Verkligen bra för att sprida intresset för fåglar. Hela artikeln finns här.

12 februari är det årsmöte (20170130)

Årsmöte i Fiskestugan, Urshult (vid Urshultsparken) kl. 18.00. Därefter bildvisning. Nisse Thunell, känd skådare och fotograf från Grimslöv, visar bilder från den småländska naturen. Natur i stort och smått


Kungsörn 27 januari. Foto Peter Karlsson

 

Vinterfåglar Inpå Knuten (VIK) (20170123)

Den sista helgen i januari räknas fåglar vid fågelmatningar över hela landet. Det är som vanligt SOF Birdlife Sverige som är huvudman för den här räkningen. Regionalföreningen i Kronoberg, KOF, deltar också. Thomas Hultquist är samordnare hos oss. De senaste åren har runt 20 000 rapporter kommit in – men vi vill ha ännu fler rapporter!  

Du kan välja att räkna dina matgäster när som helst under perioden 27–30 januari, och du rapporterar det högsta antalet du ser samtidigt av samma art. Tack vare alla rapporter får vi bra en bild över de fåglar som tillbringar vintern hos oss. Läs mer här.


En och annan tofsmes kan hittas på matningar eller?

 

Nytt år och nya fågelupplevelser! (20170111)

Anders Borgehed

Det är konstigt, men för mig är varje nytt år lika fullt av förväntan. Spänningen av att börja årskryssa och följa fågelutvecklingen månad för månad är alltid lika stor. Varje årstid har sin tjusning även om det för mig är våren som är mest spännande här i Tingsryds kommun. Tidiga mornar vid Hökaudden, kvällar med sträckande änder över tomten och vetskapen om att varje vecka är det något nytt som dyker upp. Läs mer här.


Foto Anders Borgehed

 

Program för hela år 2017 (20170104)

Här har du fågelklubbens program för hela år 2017. Spara programmet, sätt upp det på anslagstavlan eller kylskåpet!

På hemsidan kan du läsa, inte bara det här programmet, utan även mängder av annat som rör våra fåglar, i kommunen, i länet och i världen. Du kan t ex läsa om vad som hänt på våra utflykter, vilka fåglar som setts i kommunen de senaste dagarna, naturkåserier, aktuellt i naturen och i föreningen och mycket annat. Välkommen till ett nytt år med Tingsryds fågelklubb.

 

Dagens observationer
Tingsryds kommun


Kortprogram

(Hela programmet)


Utflyktsrapporter
Läs mer här


Resultat från artrallyt 
i november. Klicka här


Intressanta bilder 

Fåglar

Insekter


Fåglar i Småland
Länkar till Artportalen


Fotogruppen 
är öppen för alla fågel- och naturfotointresserade i 
Tingsryds fågelklubb. 
Klicka här om 
du blir intresserad


"Skåda hemma"
Här finns länkar som visar fågelobservationer gjorda i Tingsryds kommun under 2017. Klicka här för att
se vad som händer i fågelmarkerna!Fågelklubben finns nu Facebook. Sök på Tingsryds fågelkubb.


Kronobergs Ornitologiska Förening

 KOF är en regionalförening till  
SOF Birdlife Sverige. Föreningen arbetar med fågelskydd, verkar som remissinstans, fungerar som en länk mellan länets fågelklubbar samt verkar för att sprida intresset för fåglar till allmänheten.

Medlemmar erhåller tidskriften
MILVUS 4 ggr/år.


Intresserad av Fåglar? Bli medlem i
 Sveriges Ornitologiska Förening
Birdlife Sverige

Tidskriften Vår Fågelvärld har
fått ett nytt utseende


 
Tips om fågelholkar