Tingsryds fågelklubb
4 november 2018

Ägretthäger. Foto Krister Carlsson

Tingsryds  Fågelklubb 
bildades 1980 och har idag ungefär 70 medlemmar. Alla som tycker om att titta på fåglar är välkomna att vara med på klubbens aktiviteter.

SMS-grupp
Alla medlemmar i klubben är välkomna till sms-gruppen. 
Klicka här för mer info.


SverigekartaEtiska regler

Sveriges ornitologiska förenings etiska reglerNya Svenska fågellistanArtdatabankenRingmärkt fågel?


Kan du fågelläten?
 Testa här.


Här finns länkar till webbplatser med mängder av inspelningar av fågelläten.

Xeno-canto
birdsongs

Avocet

mcaulay

lynxeds

birdsongs from Europe


Bra sidor för artbestämning


Naturegate

fageln.se

www.birdphoto.fi

Javier Blasco Zumeta’s site
(klicka på det "övre" Enter och välj sedan art)


Ornitologisk forskning

Svensk fågeltaxering

Ringmärkningscentralen

Sjöfågelräkningen

Fauna och flora


Några föreningar

Kronobergs Ornitologiska Förening

Sveriges Ornitologiska
Förening
Birdlife Sverige

Växjö fågelklubb

 

OBS För att begränsa spridning av skräppost visas inte @ i e-postadresser. Vid kopiering av adressen, ändra manuellt! 


Webbansvarig 
Roland Ylvén roland.ylven5€telia.com

 

Vem är Tingsryds fågelklubb till för?

Svaret är enkelt, nämligen för alla som fascineras av fåglar. Oavsett om du är riktigt hänförd av allt vad ornitologin erbjuder  eller om du bara är allmänt natur-
intresserad är det klubben för dig!


Skyddad natur


Intressanta hemsidor med fågelbilder från tingsrydsområdet


Fakta om Åsnen

Aktuellt

Artrallyt avslutat (4 november 2018)

Efter två dagars skådande stannade vi på 87 arter. Det innebär fyra färre än rekordåret 2017. Söndagen gav bl a bläsand, nötkråka och småskrake. Hela listan finns här.


Nötkråka, Ruveboda 4 november. Foto Roland Ylvén

 

81 arter första dagen (3 november 2018)

Tretton av klubbens medlemmar har skådat idag och har fått ihop 81 arter under dagen. Här finns hela listan, se under kolumnen 2018. Godbitar har varit pilgrimsfalk, forsärla, vitkindad gås, alfågel och hämpling.

Imorgon söndag fortsätter vi, välkommen att vara med. Vi behöver tio arter till för att nå förra årets resultat.

 

Artrally (28 oktober 2018)

Nu är det snart dags för det årliga Smålandsrallyt. Helgen 3-4 november letar vi gemensamt i vanlig ordning efter så många arter vi kan. Förra året lyckades vi faktiskt slå Växjö fågelklubb, lyckas vi göra om den bedriften? Det ser ut som det kommer in kallare väder så risken är att det töms ordentligt. Håll gärna utsikt redan nu efter sena individer och varför inte dra igång årets fågelmatning? 

Koordinator: Anders Borgehed 

Bjurkärr (24 september 2018)

Ett besök i naturreservatet och nationalparkens Bjurkärr är alltid intressant. I oktober finns chans på havsörn och storskrake men kanske också spännande svampar. Klubbens besöker Bjurkärr den 7 oktober. Välkommen.

Utflykt till nationalparken (29 augusti)

På söndag ordnar klubben en utflykt till Trollberget i Nationalparken. Missa inte den, se mer i programmet.

 

Så var då vårsträcket över

När vi fågelintresserade har njutit av vårens alla flyttande fåglar och lyssnat på alla sjungande fåglar, kommer in i juni och midsommar närmar sig, blir det lite lugnare. Fågelklubben väljer att göra en paus i utflyktsprogrammet, det är svårt att få med medlemmarna på utflykter mitt i sommaren. Men fåglar finns det! Nyss flygkunniga rovfåglar och rastande vadare på väg söderut redan i juni och juli är exempel på två aktiviteter vi kan ägna oss åt. Lycka till och ha en trevlig sommar!

 

Sträckande myrspovar

Vid månadsskiftet maj/juni sträcker arktiska vadare över Skandinavien. Det händer att flockar passerar över oss i tingsrydsområdet. Den här flocken sågs i lördags över Stora Hensjön. Ut och spana!


Myrspov. Foto Krister Carlsson

 

Den här veckan invigs Åsnens nationalpark. Välkommen att vara med på invigningen och på de aktiviteter som ordnas i samband med denna stora händelse. Klicka här för att se programmet för invigningen

 

Vårfågelutflykt 

Den 22 maj är det dags för vårens sista Vårfågelutflykt. Vem vet, kanske är det läge att hitta näktergal på hemmaplan! Välkommen.

 


Bergand, Jätfjorden 2018. Foto Krister Carlsson

 

Toftåsamyr och Vårfågelutflykt (20180503)

På söndag den 6 maj besöker vi Toftåsa myr som ingår i den nya nationalparken, Västra Åsnens övärld. Det blir en vandring i kanten på myren och upp mot Aspöfjorden, ca 5 km. Kanske orrspel, flygande fiskgjusar mm. Vildmarksstämning! Läs mer i programmet.

Samling vid Ekenkajen, Urshult kl. 7.00. 

Två dagar senare, den 8 maj är det dags för Vårfågelutflykt igen. Se programmet för mer information.


Svartvit flugsnappare. Foto Kent Broström

Dags för Vårfågelutflykt (20180424)

Tradition i klubben sedan över 20 år! Vi följer våren. Samling vid Södra kajen/Ekenkajen i Urshult kl. 18.00. Vi gör kvällsutflykter till vackra platser i närheten. Se mer i programmet.

 

Det blev inställt senast. Men den 10 april försöker vi igen! (20180330)
Tisdagens utflykt blev tyvärr inställd på grund av att vi inte hade vädret på vår sida. Vi får hoppas att vi har bättre tur med vädret nästa gång som är den 10 april. 

 

Övervakning av fåglarnas populationsutveckling (20180322)

Ofta hör man fågelskådare diskutera fågelarter som minskar eller som kanske ökar. Årsrapporten från Svensk fågeltaxering borde vara men är långt ifrån alltid underlag för dessa diskussioner. Nu har rapporten för 2017 publicerats och finns på webbplatsen, klicka här för att öppna pdf-filen. 

Rapporten är en sammanställning av hundratals inventerares arbete i fält. Projektet behöver fler deltagare, kanske något för dig?

Uggledags! (20180302)

Den 27 mars startar klubbens Vårfågelutflykter. Första utflykten är ett spännande besök i ugglemarkerna. Läs mer i programmet


Sparvuggla. Foto Krister Carlsson

Årsmöte idag! (20180211

Fiskestugan Urshult (vid Urshultsparken) kl. 18.00 Därefter bildvisning. Peter Karlsson och Roland Ylvén visar en del av sina bilder från 2017. Både fåglar och naturbilder av högsta kvalitet!

Dags för Vinterfåglar inpå knuten (20180125)

Läs mer på Vinterfåglar.se

Årets program (20180107)

Varsågod, under länken Program finns fågelklubbens aktiviteter under 2018. Välkommen att följa med på utflykter och inomhusträffar. Det finns inget bättre sätt att lära känna kommunens fåglar, fågellokaler och fågelskådare.

Dags för årsavgiften! (20180107)

Medlemsskap i klubben 2018 betalas in på postgiro 
42 20 24-0. Det kostar 100 kr, men är du under 20 år är det gratis. Glöm inte att skriva namn och adress på inbetalningskortet eller som meddelande. Är du under 20 år, kontakta någon i styrelsen.

GOD FORTSÄTTNING! (20171231)

Under det gångna året har klubbens medlemmar och en och annan besökare sammanlagt rapporterat 192 fågelarter i Tingsryds kommun. Vid lyckades inte nå 200 det här året heller trots flera fynd av mycket ovanliga fåglar. Mindre skrikörn och jaktfalk är nya för kommunen och brandkronad kungsfågel, halsbandsflugsnappare och svarthakad buskskvätta är endast observerade någon enstaka gång tidigare.

Sammanlagt under alla år finns 237 fågelarter rapporterade till Artportalen. De senaste tio årens artantal framgår av diagrammet.

Vi hoppas på fortsatta trevliga och spännande fåglar 2018. Lycka till med skådandet! Och glöm inte att rapportera på Artportalen.

 

VINTERFÅGELRÄKNING (20171220)

Från Svensk fågeltaxering har vi fått följande vädjan!

"Snälla, starta en vinterfågelrutt och se till att den fackla som burits av Sveriges ornitologer genom drygt fyra decennier fortsätter brinna ett tag till. Vinterfågelräkningen bygger på att man går, cyklar, skidar eller kör bil en runda i hemmatrakterna. Inventeraren väljer själv ut 20 punkter i terrängen, med 300–500 meter emellan punkterna. På varje punkt räknas alla fåglar som hörs och ses under exakt fem minuter per punkt. Mer info finns på vår hemsida. Vinterfågelräkningens huvudsakliga räkningsperiod startar i dagarna och pågår 19 december – 8 januari. Att räkna någon av de första dagarna i januari är ett utmärkt sätt att dra igång det nya fågelåret och kan vara ett extra kul sätt att påbörja sin årslista på. Gör slag i saken och börja en vinterfågelrutt – du kommer inte bli besviken. Varje fågel räknas – i ordets alla bemärkelser!

Martin, Fredrik och Åke
Svensk Fågeltaxering
 
Lunds universitet"

 

 

Dagens observationer
Tingsryds kommun

Artportalen i 
länets kommuner
och Småland


Kortprogram
18.11    Naturbilder

(Hela programmet)


Utflyktsrapporter
Läs mer här


Resultat från artrallyt 
i november. Klicka här


Intressanta bilder 

Fåglar

Insekter


Fåglar i Småland
Länkar till Artportalen


Fotogruppen 
är öppen för alla fågel- och naturfotointresserade i 
Tingsryds fågelklubb. 
Klicka här om 
du blir intresserad


"Skåda hemma"
Här finns länkar som visar fågelobservationer gjorda i Tingsryds kommun under 2017. Klicka här för att
se vad som händer i fågelmarkerna!Fågelklubben finns nu Facebook. Sök på Tingsryds fågelkubb.


Kronobergs Ornitologiska Förening

 KOF är en regionalförening till  
SOF Birdlife Sverige. Föreningen arbetar med fågelskydd, verkar som remissinstans, fungerar som en länk mellan länets fågelklubbar samt verkar för att sprida intresset för fåglar till allmänheten.

Föreningen ger ut  tidskriften
Fåglar i Småland
MILVUS 4 ggr/år.


Intresserad av Fåglar? Bli medlem i
 Sveriges Ornitologiska Förening
Birdlife Sverige

Tidskriften Vår Fågelvärld har
fått ett nytt utseende


Tips om fågelholkar