Tingsryds fågelklubb
9 maj 2021


Vitkindad gås, Foto Roland Ylvén

Tingsryds  Fågelklubb 
bildades 1980 och har idag ungefär 70 medlemmar. Alla som tycker om att titta på fåglar är välkomna att vara med på klubbens aktiviteter.

Bli medlem

Ett 150 kronor på bankgiro 5331-1973
Läs mer här


SverigekartaEtiska regler

Sveriges ornitologiska förenings etiska reglerNya Svenska fågellistanArtdatabankenRingmärkt fågel?


Kan du fågelläten?
 Testa här.


Här finns länkar till webbplatser med mängder av inspelningar av fågelläten.

Xeno-canto
birdsongs

Avocet

mcaulay

lynxeds

birdsongs from Europe


Bra sidor för artbestämning


Naturegate

fageln.se

www.birdphoto.fi

Javier Blasco Zumeta’s site
(klicka på det "övre" Enter och välj sedan art)


Ornitologisk forskning

Svensk fågeltaxering

Ringmärkningscentralen

Sjöfågelräkningen

Fauna och flora


Några föreningar

Smålands Ornitologiska Förening

Sveriges Ornitologiska
Förening
Birdlife Sverige

Växjö fågelklubb

 

OBS För att begränsa spridning av skräppost visas inte @ i e-postadresser. Vid kopiering av adressen, ändra manuellt! 


Webbansvarig 
Roland Ylvén roland.ylven5€telia.com

 

Vem är Tingsryds fågelklubb till för?

Svaret är enkelt, nämligen för alla som fascineras av fåglar. Oavsett om du är riktigt hänförd av allt vad ornitologin erbjuder  eller om du bara är allmänt natur-
intresserad är det klubben för dig!


Skyddad natur


Intressanta hemsidor med fågelbilder från tingsrydsområdet


Fakta om Åsnen

Aktuellt 

Årsmötet inställt!

Fågelklubbens årsmöte är inställt och skjuts fram till hösten. Orsaken är naturligtvis pandemin och dess följder.

Årsmöte 

Fågelklubben har årsmöte på söndag den 9 maj kl 18.00 vid Nationalparkscentretvid Sunnanbron, Norra Sirköbron. 
Ta med eget fika!

Välkomna! 

Medlemsavgift 2021 

Dags att betala medlemsavgiften. Den är 150 kr och betalas till bankgiro 5331-1973. Är du under 20 år kostar det inte något. Det är bara att anmäla sig till Anders.

 

Årsmötet 2021 flyttat till maj (4 februari)

På grund av det rådande pandemiläget flyttas årsmötet till maj. Det är alltså inte årsmöte den 14 februari. Vingpennan är på gång, ligger just nu på tryckeriet, så den är det bara att se fram emot.

Upphittat

Ett okularskydd till en handkikare hittades på vägen ner till båtplatsen vid Lidhem. Hör av dig till Roland om du saknar det.

Gott nytt år

Det gångna året har vi totalt sett 193 fågelarter i kommunen. Det är det näst bästa resultatet hittills. Nu får vi se hur 2021 blir! Ut och skåda, rapportera dina fynd på Artportalen och så summerar vi om ett år. Lycka till!

Kortutflykt på söndag (5 december)

På söndag är det dags för en coronaanpassad kortutflykt. Vi träffas vid Södra kajen i Urshult kl. 8.00. Kör till Norraryd, Blidingsholms området. Kanske också till Fridafors. Möjlighet till havsörn,, kungsfisksre, Strömstare mm. /Peter och Jan, tfn 073-0214334.

Nu har vi firat! (17 november)

Så har vi då firat 40-år som förening. Vid Sunnabro Vid Åsnen träffades vi. Där var Gunilla med och hon blev inspirerad till en liten visa som hon tillägnade oss. Och det är vi glada för! Alla har vi våra specialiteter som tillför föreningen det där lilla extra.

Melodi Bamsefars födelsedag Torbjörn Egner

 

40-årsvisan till TFK:

Näktergal och Talltita

Gäss av alla sorter

Skådas genom tuberna

och många andra arter

 

Hipp hurra för fåglarna

Låt oss skåda varje dag

Tingsryds fågelklubb

de fyller 40 år, i år.

 

Kvinna, man, gammal, ung

det finns inga gränser

bara du har ögon och

med många arter glänser

 

Hipp hurra för fåglarna

Låt oss skåda varje dag

Tingsryds fågelklubb

de fyller 40 år, i år.

Gunilla Tobiasson

 

Vi firar 40 år!  (10 november)

På söndag 15 november träffas klubben vid nationalparksporten Sunnabron kl 8.00. Här firar vi 40 årsjubileum. Vi grillar korv, går en tipspromenad till Bjurkärr och skådar. Idag sågs kungsfiskare, salskrakar mm i krokarna. Läs mer i Vingpennan och på vår hemsida.

Jan Borgehed

 

Andra dagen  (2 november)

Det blev rekord, 96 arter inräknade på två dagar i kommunen. Då har mandarinanden tagits med! Söndagen började med lite moln och duggregn men blev bättre på eftermiddagen. Några spridda arter tillkom, t ex forsärla, skedand och mindre korsnäbb. Samtidigt saknas flera arter som kanske förväntades så det är bara att se fram mot nästa år då vi kanske kan nå hundragränsen. Sedan 2008 har vi totalt sett 129 fågelarter på Artrallyt första helgen i november. Klicka här för att se hela slutresultatet. Tack ska ni ha alla som har deltagit.

Första dagen  (31 oktober)

Det har gått riktigt bra idag. Vi har fått ihop 90 arter (inklusive mandarinand) så det fattas bara en art till tangerat rallyrekord. Bra jobbat!

Vädret har varit bra. Molnigt javisst men uppehåll och svaga vindar. Dessutom hyfsat varmt.

Mandarinanden var den första i kommunen. Andra arter under dagen är mindra sångsvan, spetsbergs- och vitkindad gås, sjöorre, svärta, små¨och storlom, gråhakedopping, dvärgbeckasin och snösparv. Här finns dagens lista.

En till art imorgon eller allra helst två, måste vi väl klara av! Vi har inte sett någon falk idag och fjällvråk och kungsörn har inte heller setts. Och varför inte gransångare och svarthätta. Ut och leta!

 

Allhelgonarally (25 oktober)

Då är det åter dags för det traditionsenliga Allhelgonarally i Småland 31 okt – 1 nov. Tävlingen går ut på att under två dagar se så många olika fågelarter som möjligt inom respektive klubbs verksamhetsområde. Alla klubbmedlemmar kan delta allt efter möjlighet och intresse och i år skådar vi med Corona-avstånd. Tävlingstiden pågår från midnatt i två dygn till ny midnatt.
Skriv gärna här om planerar att medverka och om ni har några tankar om vart ni åker så försöker jag synka så bra som möjligt. På grund av Corona skall vi vara försiktiga med samåkning och vi hoppar tyvärr över traditionen med samling på Urshults pizzeria. Vi får samordna oss digitalt istället.
Om ni vill åka till samma ställe som någon annan så sammanstrålar de som vill vid Urshults kyrka kl 08:00 på lördag så bestämmer vi mer där.
Har ni frågor får ni gärna ringa mig på 076-5470043

Anders Borgehed

Vingpennan (3 oktober)

Höstens nummer av Vingpennan har nu publicerats. Det innehåller ett något försiktigt program p g a coronaviruset men söndagsutflykter finns att hänga med på. Vid månadsskiftet oktober-november är det dags för artrallyt och ett par veckor senare firar vi klubbens 40-årsjubileum vid nationalparken.

Årsmötet ska hållas i februari nästa år. 

 

Nu är sommarpausen slut! (15 aug)

Nu har skådandet gått på sparlåga för många av oss men nu är pausen slut. Det finns chans på rastande vadare, speciellt om den här värmen fortsätter så det skapas lite frilagda sjöbottnar. Annars är det ju en bra tid för rovfåglar. Deras ungar är vuxna nog för flygövningar innan flyttningen mot söder kommer igång senare i höst. Kom också ihåg förra årets inflöde av aftonfalk! Blir det en upprepning?

Igår upptäcktes en ängshök vid Lidhem, femte fyndet i vår kommun. Se fler bilder här.


Ängshök, Lidhem 14 augusti. Foto Krister Carlsson

 

Det blir Big Sit i år också men tänk på föreskrifterna kring Covid-19! (4 maj)

Småland Big Sit genomförs nu på lördag den 9 maj 2019, men i år med social distansering och med en strikt efterlevnad av Folkhälsomyndighetens föreskrifter kring Covid-19. Är ni inte ensamma så håll avstånd i tornen och välj hellre öppna platser för laget detta år. Frågan var uppe på SmOF styrelsemöte ikväll.  

Vi kör med samma regelverk som tidigare, men i år är vi max fem skådare per lag och laget får röra sig i en diameter av 30 m. Tiden är kl 04.00-15.00. Platsen är valfri i Småland och flest arter vinner. Man får vara ensam - Är man flera måste minst hälften av deltagarna se eller höra arten. Man måste vara med minst 2 timmar för att räknas som ett lag.  

Anmäl dig eller ditt lag på ronny.johansson@tele2.com, tel. 0708-155120.

Lycka till!
/Ronny

 

Flera hornugglor påhittade (1 maj)

Vi har hittat flera sjungande hornugglor i kommunen så kanske är det bra år för arten på gång. Göran har fotograferat en i Norraryd.


Hornuggla. Foto Göran Eriksson

 

Vårfågelutflykterna inställda (19 mars)

Vårfågelutflykterna är inställda tills vidare pga coronavirus. Information kommer här på hemsidan om det blir någon förändring.

Göran, Carina och Peter


Sparvhök. Foto Gunnar Andersson

Vårfågelutflykter varannan tisdag (17 mars)

Första träffen är den 24 mars. Programpunkten som passar alla, nybörjare som erfaren i gemet. Vi har hållit på sedan 1990-talet och det är nog vår mest populära aktivitet. 

Samling sker kl 18.00 vid Södra kajen i Urshult. Härifrån åker vi till olika natursköna platser varje gång. I år börjar vi med en uggleutflykt eftersom mörkret lägger sig tidigt. Ta med fika och kläd dig med förstånd.

Övriga datum är 7 april, 21 april, 5 maj och 19 maj 

 

På söndag är det årsmöte (11 februari)

Då är det dags att hålla Tingsryds fågelklubbs 41:a årsmöte. Föreningen har alltså varit aktiv i 40 hela år. Det tänker vi fira till hösten. Vilka ornitologer hinner med sån´t på våren?!

Välkommen!

 

Nytt nummer av Vingpennan (29 januari)

Klubbens publikation Vingpennan har nu kommit ut. Förutom programmet, inklusive kallelse till årsmötet den 16 februari, finns artiklar om Åsneninventeringen, ett holkprojekt och strömstareinventeringen. Dessutom redovisas artrallyt i november och berättas om gladans förekomst i kommunen.

Får vi ha kvar tallbitarna in på nya året?

Kanske var tallbitarna som nådde oss sent i oktober det gångna årets mest överraskande företeelse. Vi har sett dem i de flesta av våra tätorter. Men hur länge dröjer de sig kvar?

Gott nytt år alla skådare i Tingsryd.

Dagens observationer
Tingsryds kommun

Artportalen i 
länets kommuner
och Småland


Tips för dig som använder Artportalen


Kortprogram

9.5 OBS Årsmötet inställt
15.5 Hur många fågelarter?
18.5 Vårfågelutflykt
1.6 Vårfågelutflykt


Utflyktsrapporter
Läs mer här


Resultat från artrallyt 
i november. Klicka här


Intressanta bilder 

Fåglar

Insekter


Fotogruppen 
är öppen för alla fågel- och naturfotointresserade i 
Tingsryds fågelklubb. 
Klicka här om 
du blir intresserad


"Skåda hemma"
Här finns länkar som visar fågelobservationer gjorda i Tingsryds kommun under 2020. Klicka här för att
se vad som händer i fågelmarkerna!Fågelklubben finns nu Facebook. Sök på Tingsryds fågelkubb.


Smålands Ornitologiska Förening

 SmOF är en regionalförening till  
SOF Birdlife Sverige. Föreningen arbetar med fågelskydd, verkar som remissinstans, fungerar som en länk mellan länets fågelklubbar samt verkar för att sprida intresset för fåglar till allmänheten.

Föreningen ger ut  tidskriften
Fåglar i Småland
MILVUS 4 ggr/år.


Intresserad av Fåglar? Bli medlem i
 Sveriges Ornitologiska Förening
Birdlife Sverige

Tidskriften Vår Fågelvärld har
fått ett nytt utseende


Tips om fågelholkar