Vem är vem i Tingsryds fågelklubb?

Skicka in en bild och en presentation av dig själv. Det är kul och bra att veta vem som är vem i klubben.

Anders Borgehed
Jan Borgehed
Göran Eriksson
Lena Gustafsson Ylvén
Micael Larsson

Max Olsson

Oliver Olsson

Peter Strömberg
Roland Ylvén

 

Anders Borgehed

Att skåda på hemmaplan passar mig bra, det är både miljövänligt och så får vi bättre kontroll på vad som finns i våra hemmamarker. Fågelskådningen har en central plats i mitt liv, såväl i vardagen som under fågelskådningsresor runt om i världen. Jag försöker hinna med någon skådarresa varje år, turerna går både inom norden såväl som länder utanför Europa. Men det är nog trots allt de små upplevelserna som vårens första lövsångare m.m. som är den viktigaste orsaken till alla fågelturer. 

       
 

Jan Borgehed

Jag är värmlänning som kom till Småland i mitten av 1970-talet. Fastnade i Urshult p g a flickorna i Småland. Innan dess hade jag sedan tidiga tonåren lagt all min tid i de sydvärmländska skogarna och fågelsjöarnas marker. Vi var många fältbiologer och skådare som uppfostrade varandra i naturens alla regler och möjligheter.

I Tingsryd var jag med och startade Tingsryds fågelklubb i början av 1980-talet. När barnen kom hade vi några år en livaktig ungdomsverksamhet. Några av barnen är nu i 30-års åldern och är fortfarande aktiva skådare både i Sverige och utomlands.

När barnen nu är utflugna får jag mer tid för skådning och tid framför datorn. Det blir sökande och rapporterande på Artportalen och turer i både närområdet och i markerna i angränsande län. Nu startar vi ”Skåda på hemmaplan” och naturligtvis hänger jag på. Gör det du också! En bra dokumenterad kommun, Tingsryd, ska bli än mer dokumenterad.

 

 
       
 

Göran Eriksson

Naturintresserad har jag varit i hela mitt liv. Länge skådade jag ensam i hemmamarkerna. I mitten av 80-talet gick jag med i Tingsryds fågelklubb. Där är jag numera styrelseledamot.

Skåda gör jag fortfarande mest i mitt närområde.  Ekenäset vid Norraryd, som ligger ett stenkast hemifrån, är min favoritlokal. Under ett år blir det många fina observationer. Trakterna runt SV Åsnen besöker jag också flitigt. En och annan tur till Öland och havet brukar det också bli.

I min snickarbod tillverkar jag en hel del fågelholkar. Mest småfågelholkar, men en och annan star- och uggleholk brukar det också bli.

När det är vår brukar jag vara med och leda nybörjarkursen, "Vårfågelvandringar" som föreningen arrangerar varje år. Det är alltid trevliga turer med spännande fågelmöten.

 

 
       
 

Lena Gustafsson Ylvén

Som barn började jag i scouterna i Helsingborg. Det har gett mej ett rikt fritidsintresse genom hela livet med naturupplevelser och mycket annat. På 90-talet deltog jag i en naturkurs där fågelkunskap ingick. Intresset väcktes och det blev fler fågelkurser, utfärder, fjällvandringar, uggleinventeringar och mer och mer.

Numera bor jag tillsammans med Roland i Esbjörnamåla och har tillgång till fågelguidning så mycket jag vill.

 

 
       
 

Micael Larsson

Intresserad av naturen har jag alltid varit. Först var det fiske i Åsnen som gällde. Därefter blev det ett mellanstick på Lidhems golfbana några år och det var ju ingen dålig miljö att vistas i. Under de senaste åren har fåglarna lockat allt mer och när golfbanan packade ihop blev det fåglar för hela slanten. I början var jag ute rätt mycket själv, sedan började jag delta i fågelklubbens vårutflykter. Numera skådar jag aktivt både i Tingsryd och i näraliggande län och lär mig mer för varje dag. Min fru Carina följer gärna med ut i markerna, och det är ju extra bra. Det är roligt det här med fåglar!

 
 
       
 

Max Olsson

Jag har alltid varit naturintresserad. När jag var fyra började intresset för fåglar. Jag tyckte det var så coolt när en ormvråk kom seglande och det var så det började. Sen jag blivit äldre har jag lärt mig mer. Senare kom mamma hem en dag och sa att hon kände en kille på jobbet  som hette Jan. Han sa att det fanns en klubb i Tingsryd. Då blev jag jätteglad och blev sedan medlem i klubben. Jag var med på en utflykt och lärde känna en massa snälla personer som var med. Jag fick ett gott intryck av klubben så nu har jag varit med flera år. På fritiden brukar jag bygga holkar och spela fotboll.

 
 
 

 

Oliver Olsson 

Jag bor i södra Småland, jag är född 1997 i Växjö och har sedan dess bott i en liten by söder om Växjö som heter Ryd. 


Jag har skådat fågel sedan 2012 och fotat nästan lika länge. Anledningen till att jag började att skåda var att jag var ute och gick en fin vårdag vid Ekenäset. Där träffade jag Göran (min granne) som stod och skådade, när jag fick titta i hans tub och se de fina färgerna på gräsanden och hur maffig en havsörn egentligen är så blommade intresset ut.
Bara några veckor senare så skulle den lokala fågelklubben ha sina årliga vårfågelutflykter som skulle vara just nere vid Ekenäset så det passade perfekt. Veckan efter så åkte jag, farfar och Göran till Hornborgarsjön för att kolla på tranor, och vi lyckades att pricka in det datumet där de hade slagit rekordet i antalet tranor, hela 26500 st. Sedan dess så har intresset bara blivit starkare och starkare. 

       
 

Peter Strömberg

Natur och friluftsintresset började redan i 10-årsåldern, när jag var med i Friluftsfrämjandets TVM-verksamhet. Jag bodde då i Skultorp utanför Skövde och hade Billingen som strövområde. Fågelintresset startade med en morgonutflykt till sjön Östen.

Hornborgasjön var under tonåren ett flitigt besökt område, med sin fågelrikedom.

När jag 1979 flyttade till Småland fick jag förmånen att ganska omgående besöka Åsnen i olika sammanhang.

Nu bor jag i Klasamåla, Urshult, ett stenkast från Åsnen, och där skådar jag gärna.

För övrigt besöker jag gärna Svenska fjällen, både som vandrare,  skidåkare och fågelskådare.

Öland är ett annat område, förutom hemmatrakterna, som jag har ett särskilt gott hjärta till. Som tonåring gjorde jag ofta både vår- och vinterturer till Öland. Nu, när det bara är någon dryg timmas resa ner, blir det flera turer varje år. De senaste 20 åren har jag tillbringat Kristi himmelsfärdshelgen på Öland, i goda vänners lag, med skådning som huvudsyssla.

 
 
       
 

Roland Ylvén

Fågelskådning har varit mitt stora fritidsintresse sedan tonåren. Intresset tar sig olika uttryck men fotografering och ringmärkning av fåglar är spännande. Studier och inventeringar av ugglor, törnsångare och storlommar har också stått på programmet. Fjällens fåglar kommer alltid locka mig till nya besök i fjällvärlden. Jag och Lena bor sedan 2008 i Esbjörnamåla norr om Urshult.

I föreningslivet är jag mest aktiv i Kronobergs Ornitologiska  Förening men jag försöker också delta i både Växjö Fågelklubb och Tingsryds Fågelklubb. På min hemsida med adress spugg.se finns mycket som berättar om mitt skådande.