Så blev utflykten!

Hem

 

Ölandsresan 20 juli  2014


Vadare

Jag och Mats Johansson samlades hemma hos Johnny Carlsson i Idemåla kl 6.00, vi bestämde så tidigt p.g.a av att Johnny ringde mig kvällen innan och berättade att han hade hittat en okänd hönsfågel utanför Konga! så vi körde dit för att kolla upp det men tyvärr så hade nog fågeln redan flyttat på sig efter att varit stationär i 7 dagar. Senare fick jag denna troliga vaktel bestämd till Bobwhite vaktel med möjliga inslag av japansk vaktel från några skådare från en Facebook-grupp!

Nu beger vi oss mot Öland och som vanligt brukar det bli skönt snack i bilen, konversationer allt från långtåsnäppor till hur många år Johnny har skådat :) första stoppet blir i Beijershamn. Här är inte så mycket vatten som man hoppats på men det sprang ändå mycket vadare där, både kärrsnäppor i hundratal, spovsnäppor, strandpipare och spovar. Här blev det sammanlagt 9 arter vadare.


Enkelbeckasin

Vi tar en fika medans vi hör mindre hackspett vid parkeringen, sedan fortsätter vi mot Västerstadsviken. Här är det också väldigt gott om vadare, särskilt kärrsnäppor men även alla de andra vanligaste arterna också men skärfläcka och brun kärrhök var nya arter.

Efter detta var det tid för en god bit mat och det blev det vid kvarnrestaurangen  i Grönhögen, ett väldigt trevligt ställe. Nu kör vi mot Ottenby, här ser vi också mycket fågel men tyvärr inga spovar längs fyrvägen men väl nere på udden lyckas vi se en av målarterna för dagen, sibirisk tundrapipare! En väldigt fin obs, dessutom ny art för Mats. Nu bestämde vi oss för att gå ut till stengömslet för att där sågs 8 myrsnäppor och 2 smalnäbbade simsnäppor dagen innan men tyvärr blev det inte någon av dessa arter men mycket vadare! Och vi var nästan säkra på att de gömde sig där någonstans men det är ju inte så lätt att hitta dem i det fruktansvärda värmedallret. Vi körde östra sidan hem och tog ett stopp vid Sebybadet. Här var inte lika stora mängder vadare men mycket mer sträck av både vadare och änder, bland annat kustpipare. Ett sista stopp gjordes i Hulterstad där en utfärgad stäpphök har hållit till ett bra tag! Men där blev tyvärr ingen stäpphök men en snygg hane ängshök och en brun kärrhök dög också.

22 arter vadare sågs denna dag alltså lyckat!

 

Max Olsson

 
Större strandpipare

 ARTLISTA:   strandskata skärfläcka, st. strandpipare, kustpipare, tofsvipa, kustsnäppa, småsnäppa, mosnäppa, spovsnäppa, kärrsnäppa, brushane, enkelbeckasin, rödspov, myrspov, småspov, storspov, svartsnäppa, rödbena, gluttsnäppa, grönbena, drillsnäppa, roskarl,

knölsvan, kanadagås, vitkindad gås, gravand, bläsand, snatterand, kricka, gräsand, skedand, vigg, ejder, sjöorre, knipa, småskrake, storskrake, skäggdopping, brun kärrhök, ängshök, ormvråk, trana, skrattmås, fiskmås, silltrut, gråtrut, st.hackspett, mindre hackspett, stenskvätta, koltrast, björktrast, taltrast, rörsångare, törnsångare, havstrut, kentsk tärna, fisktärna, silvertärna, småtärna, svarttärna, tamduva, ringduva, sånglärka, backsvala, ladusvala, hussvala, ängspiplärka, gulärla, sädesärla, gärdsmyg, rödhake, gransångare, blåmes, talgoxe, nötväcka, trädkrypare, törnskata, kaja, kråka, korp, stare, gråsparv, pilfink, bofink, grönfink, steglits, hämpling, mindre korsnäbb, gulsparv, 

sibirisk tundrapipare.