Växjö Fågelklubb
4 januari 2017

Växjö Fågelklubb bildades 1974 och har idag ungefär 200 medlemmar. Läs mer om klubben här.ArtportalenRingmärkt fågel?


Bygg fågelholkar!


Fakta om Åsnen


Sverigekarta


Kan du fågelläten?
 Testa här.


Här finns länkar till webbplatser med mängder av inspelningar av fågelläten.

Xeno-canto
birdsongs

Avocet

mcaulay

lynxeds

birdsongs from Europe


Bra sidor för artbestämning

fageln.se

www.birdphoto.fi

Javier Blasco Zumeta’s site
(klicka på det "övre" Enter och välj sedan art)


Övervakning av fåglarnas populationsutveckling
2012 Lunds universitet


SLU
Sveriges lantbruksuniversitet


Fauna och flora


Några föreningar

Kronobergs Ornitologiska Förening

Sveriges Ornitologiska
Förening
Birdlife Sverige

Tingsryds fågelklubb

Ornitologisk forskning

Svensk fågeltaxering

Ringmärkningscentralen

Sjöfågelräkningen

Microbirding
är en aktivitet som lockat många av klubbens medlemmar till skådning i hemmamarkerna. Läs mer på
Microbirding Växjö

Ny i stan?
Här finns tips på bra fågellokale i växjötrakten.
Klicka här.

OBS För att begränsa spridning av skräppost visas inte @ i e-postadresser. Vid kopiering av adressen, ändra manuellt! 


Webbansvarig 
Roland Ylvén roland.ylven5€telia.com

 

 

Aktuellt

 

Vinterfågelrally med pizzafest på lördag (20170104)

Många andra fågelklubbar börjar också året med en liknande träff. De flesta som varit med tidigare är eniga om att det är ett spännande och roligt sätt att inleda fågelåret på. Förra året såg de olika lagen många olika arter men antalet arter fördelade sig ganska jämnt. Vi tävlar i lag med 2-4 deltagare inom Växjö kommun och för att en art ska få räknas krävs att den måste ses eller höras av fler än hälften av antalet deltagare i laget. Även en art utanför kommunen får räknas om du kan se från den från vår egen kommun.

Vi samlas i klubblokalen på Slåttervägen för genomgång och för att beställa de pizzor som levereras till lokalen. 

Mer info se programmet här.

Gott nytt år!

Under 2016 har vi tillsammans sett 215 fågelarter inom kommunens gränser. Det är inte rekordmånga, flest sågs 2012 med 223. Sammanlagt under alla år har 280 fågelarter setts i kommunen. Läs mer här om det gångna året.


Sibirisk järnsparv 25 oktober 2016, ny art för Växjö. Foto Roland Ylvén

Artrally i november (20161216)

Växjö fågelklubb kom med sina 95 påträffade fågelarter på delad femte plats i artrallyt 5-6 november. Segrade gjorde Kalmar. Läs mer på Kronobergs Ornitologiska Förenings hemsida. En länk finns här.

Nytt nummer av Lommen (20161206)

Ett nytt nummer av Lommen, klubbens medlemsblad, finns nu på hemsidan. Varsågod! Här finns programmet med utflykter och inomhusträffar. Närmast kommer den traditionella Luciatävlingen som är den 14 december. Och veckan efter nyår är det rivstart på det nya året med trettondagsrallyt. Välkommen till klubbens aktiviteter!


Storskrake 9 januari 2009, kanske lite knepig att få in på rallyt 7 januari. Foto Roland Ylvén

 

Fågelholkar  (20161117)

Korta dagar och ofta lite fågeltomt i markerna. Kanske ett bra läge för att bygga fågelholkar. Här finns många tips!

 

TEMA OMAN (20161027)

På onsdag den 2 november handlar det om fåglar i Oman. En av våra duktiga fotografer visar bilder och berättar om en spännande resa till det exotiska landet 2015. Här finns ett behagligt klimat, vänliga människor, berg, kuster, bräckvattenlaguner och soptippar! Och många exotiska och karismatiska fåglar. Allt för en fågelskådare som söker fina upplevelser! Se programmet!

 

Smålandsrallyt (20161027)

Vilken fågelklubb i Småland ser flest arter i sin egen kommun under nästa helg 5 - 6 november? Äntligen är det dags för en av de aktiviter som brukar engagera flest deltagare bland alla fågelklubbar i Småland! Drygt tre hundra fågelskådare har varit med tidigare år! Det är helt upp till dig själv hur mycket du vill delta. Kravet är att du skådar inom den egna kommunen. De flesta väljer väl att ge sig ut tillsammans med några andra. Det viktigaste är att många deltar så vi får en bra bild av vilka fåglar som finns i våra trakter vid den här tiden på året. Och naturligtvis att vi får härliga naturupplevelser. Läs mer i programmet.


Vinterfågelräkningen
(20161010)

Dags att anmäla sig till "Vinterfågelräkningen", som drivs av Lunds universitet och ingår i Svensk fågeltaxering. Läs mer på deras hemsida, klicka här.

 

Ljungby fågelklubb inbjuder till bildvisning torsdag 27 oktober kl 18:30 på Garvaren sal röd. Ingen avgift.

Finska Lappland, Varangerhalvön och Hornøya

Johannes Rydström är född och uppvuxen i Växjö och har skådat fågel sedan barnsben. De senaste nio åren har fotograferandet tagit upp allt mer av Johannes tid. Vid påsk förra året bilade Johannes upp till Ishavet och den lilla fågelön Hornøya i nordostligaste Norge. Räkna med en bildkavalkad med bilder från områdets säregna natur och många karismatiska och fascinerande fåglar.

 

Omans exotiska och karismatiska fåglar (20161010)

Onsdag 2 november berättar och visar Krister Carlsson bilder om en spännande resa till det exotiska landet Oman 2015. Här finns ett behagligt klimat, vänliga människor, berg, kuster, bräckvattenlaguner och soptippar! Och många exotiska och karismatiska fåglar. Allt för en fågelskådare som söker fina upplevelser! 
Samling: Slåttervägen 39 kl. 18:30

 

Fågelskådning för tjejer 1 oktober (20160922)

Vi spanar efter rovfåglar och annat spännande som rör på sig så här i början av oktober. Vart vi åker styrs lite av de senaste dagarnas fågelrapporter men något som är säkert är att det kommer bli en trevlig förmiddag med mycket frisk höstluft och vackra miljöer. Läs mer i programmet!

 

Ringmärkning vid Djurle våtmark (20160908)


Blåhake 31 augusti 2016. Foto Ronny Johansson

På lördag visas ringmärkningen vid Djurle våtmark för klubbens medlemmar. Sävsparv kan nog utlovas men därutöver kan vad som helst hända. Läs mer i programbladet.

 

Nytt fågeltorn  (20160816)

Det finns ett nybyggt fågeltorn vid Drevsjöns västra del i naturreservatet Lunden. Vid ett besök häromkvällen sågs tranor och häger. Läs mer här.


Tranor vid Drevsjön. Foto Roland Ylvén

 

Gott om vadare (20160810)

De senaste dagarnas hårda vindar och kraftiga regnbyar har fått många vadare att rasta. Ett bra ställe är Lidhemssjön. Spovsnäppa, sandlöpare (andra fyndet någonsin i kommunen), småsnäppa, kustpipare och så vidare. Under länken Dagens observationer uppe till höger finns rapporter om allt som setts. Missa inte det här tillfället att uppleva arktiska vadare!

 

Hur går det för fåglarna? (20160728)

På länsstyrelsens hemsida finns en sammanfattning av resultaten av häckfågeltaxeringen för smålandslänen. Läs rapporten här.

 

Sommarskådning (20160620)


Nyligen flygg havsörn från en av länets häckningar. Foto Roland Ylvén

Nu börjar lugnet lägga sig i fågelvärlden. Sångperioden är över för många arter och trots att antalet fågelindivider är som störst ser man inte så mycket av dem. Våtmarksarterna simmar tysta i vegetationen och likadant är det bland örter, buskar och träd. Men nattskärrorna surrar på, uggleungar tigger mat och sumphöns och kornknarr väntar på att upptäckas. Sommarnätterna har fortfarande mycket att ernjuda. Och på dagarna provar de första rovfågelungarna sina vingar under föräldrarnas överinseende. Så visst finns det fåglar att studera. Och dessutom kan man ju titta på fjärilar, på norska sommerfugler. Inget dåligt alternativ alls.

 

Skådning för tjejer (20160516)

Vi åker till Kristianstad vattenrike och njuter av fantastiska fågelområden alldeles intill staden. Rödspovar, svarttärnor, rördrommar och massor av sångare är något av det vi kan förvänta oss denna dag. Läs mer i programmet!

Jätfjorden (20160430)

Idag har ungefär 700 tärnor sträckt österut över Jätfjorden. De flesta är silvertärnor men också fisktärnor ingick i flockarna. Största samlingen var på över 100 individer. Några dvärgmåsar sträckte också och på stenarna rastade strandskator, rödbenor, stor- och småspovar (se bilden ovan).

Igår sträckte över 800 vitkindade gäss och bland dessa fanns två rödhalsade gäss. Arten är mycket sällsynt och det här var preliminärt första fyndet i vårt län. På Artportalen finns några bilder på de bägge gässen.

I morgon den 1 maj har Fågelklubben folk på plats vid Jäts badplats från klockan 04.00 till 12.00. Läs mer i programmet. Missa inte denna chans att få uppleva förbiflyttande fåglar!

 

Våren närmar sig med stormsteg! (20160426)

Redan den 4 april sågs den första ladusvalan och när det här skrivs har hussvala, backsvala och till och med lövsångare har rapporterats! Läs mer här.


Strandskata och skrattmås. Foto Christer Wendeler 

 

Då tycker jag att det är vår (20160416)

Det finns många som försöker att definiera när våren har kommit. Meteorologer gör det med hjälp av temperatur, fågelskådare använder fåglar, botanister växter medan gemene man kanske stämmer av det med ljuset när man stiger upp och att man kan lägga bort vinterjackan. 

Läs mer om Olas funderingar inför våren här.

 

Välkommen till Husebymaden (20160328)

Ett av vårens mest spännande besöksmål i våra trakter är Husebymaden. Fågelklubben och Kronobergs ornitologiska förening har sedan länge under vårens söndagar haft guider i fågeltornet. Besökare får hjälp att se och artbestämma fåglarna som finns där och alla är välkomna. I år finns guiderna på plats fyra söndagar mellan klockan 9.00 0ch 12.00. Första guidningen 
är den 3 april.


Tranor. Foto Roland Ylvén

 

SVENSK FÅGELTAXERING (20160307)

Svensk Fågeltaxering övervakar förändringar i de svenska fågelbeståndens storlek. Sedan drygt 40 år räknar frivilliga och kunniga ornitologer antalet fåglar på flera hundra lokaler runt om i Sverige, både sommar och vinter. Då räkningarna utförs på samma sätt varje år kan jämförelser göras mellan åren om hur antalet fåglar i Sverige ökar eller minskar. 

Nu har rapporten för 2015 publiceras och finns på projektets webbplats här. Här finns massor av information som beskriver hur våra häckfåglars antal har förändrats sedan starten 1975. På webbplatsen hälsas nya inventerare välkomna till de olika inventeringsformerna. 

 

KOFs årsmöte (20160303)

Välkommen till Kronobergs ornitologiska förenings årsmöte som är på söndag den 6 mars i Strömbergshyttan utanför Lessebo. Förutom exkursion på förmiddagen, årsmöte och fika visar Krister Carlsson bilder från en resa till Oman. Läs mer på KOFs hemsida

 

GÅSRÄKNING (20160304)

Nationell räkning av sädgäss i helgen, med lördag som huvuddag. 
Vore bra om vi kunde täcka 

  • Södra udde

  • Lidhem

  • Skatelöv

  • S.Ljunga

Rapportera i Artportalen men summera gärna till mig också. 
Försök även räkna eventuella rastande tundrasädgäss.
Återkoppla gärna om ni skall ut i markerna!

Ronny J

 

NATURVANDRINGAR FÖR FLYKTINGAR

Under vintern har Växjö fågelklubb startat en aktivitet med naturvandringar för nykomna flyktingar. Vi kommer att ha en vandring per månad fram t.o.m juni i första hand. Idén är, förutom ömsesidigt trevlig samvaro, att presentera fin natur i Växjös närmaste omgivning. Läs mer här.

 

Inventera nattfåglar! (20160223)

Våren närmar sig med rasande fart och därmed de årliga nattfågelinventeringarna. En nattrutt räknas i mars, april respektive juni och består av 20 punkter med minst 2 km emellan sig. Läs mer om inventeringen här.

Resultat finns redovisade i pdf-filer som finns på webbplatsen

 http://www.fageltaxering.lu.se/resultat/arsrapporter

 

VINTERRESA TILL BLEKINGE OCH SKÅNE (20160222)

Både Blekinge och nordöstra Skåne brukar kunna erbjuda fantastiskt fin fågelskådning på vintrarna! På lördag ordnar klubben en heldagsresa. Läs mer i programmet.


Alfågel. Foto Roland Ylvén

 

I VÄNTAN PÅ VÅREN ..... (20160222)

"Och häromdagen spelade orrtuppen i den nya björkskogen utanför vårt hus. Och på kvällen hördes sparvugglans ödsliga visslingar strax efter det att solen gått ner. Våren är på gång!"

Läs mer här.

 

Missa inte årsmötet! (20160210)

Februari är årsmötesmånaden och på söndag är det dags. Förutom förhandlingarna blir det tipsrunda, tårta och bildvisning av Johannes Rydström. Läs mer i programmet. 

 

Snart dags för Vinterfåglar inpå knuten (20160125)

Sista helgen i januari, eller rättare sagt från 29 januari till 1 februari, uppmanas svenska folket att räkna fåglarna som besöker fågelbord och andra matningar. Efter en mycket mild inledning på vintern har det nu blivit just vinter i hela landet, och lokalt i norr har det dessutom varit kallare än på 15 år. Med kylan har även fåglarna sökt sig in mot bebyggda områden efter att tidigare ha levt ganska gott ute i naturen. Det är nog också det sistnämnda som varit orsaken till att väldigt många fågelmatare upplevt att de haft färre fåglar hittills i vinter än andra år. Arrangör är Sveriges ornitologiska förening - Birdlife Sverige. Läs mer här.

 

SKÅNE I JANUARI (20160125)

Vintern har äntligen besegrat det slaskiga och grådaskiga väder som väl knappast gjort någon människa glad. Vid fågelbordet dyker det upp allt fler gäster.....Gunnön Blekinge. Foto Christer Wendeler

....Vi upplevde en sanslöst vacker vintermorgon vid Gunnön i Blekinge med bl. a. salskrakar, kungsfiskare och havsörnar. Färden gick vidare....... Läs mer här.

 

Skådning för tjejer (20160106)  

På lördag den 9 januari ordnar klubben en utflykt för fågelintresserade tjejer. Man besöker fågellokaler i Växjös närhet. Läs mer i programmet.

Vinterrallyt (20160106)  

Fem lag var med på vinterrallyt i lördags och tävlingen har aldrig varit jämnare än i år. Tre lag delade förstaplatsen med 47 observerade arter och andra platsen delades av två lag med 43 arter på listan. Några arter som sågs/hördes var tjäder, havsörn, blå kärrhök, fjällvråk, tornfalk, sparvhök, sparvuggla (enda ugglan), sånglärka och kungsfiskare. Endast ett av lagen såg några gäss - en flock med ca 400-500 sädgäss vid Djurle.

Nytt nummer av Milvus (20160106)

Kronobergs ornitologiska förening ger, som de flesta redan vet, ut tidskriften Milvus. Nu i dagarna har ett nytt nummer av tidskriften kommit. Läs mer om tidskriften här på KOF's hemsida.

STRÖMSTARE (20160103)

Vinterpräst, vattentrast, forskarl, strömkalle, ågubbe, gäddfröken, romorre, forskung..., kärt barn har många namn och strömstaren hör till de mest omtyckta! Som det officiella namnet indikerar är den relativt nära släkt med stararna. Läs mer här om strömstaren.

VINTERRALLY MED PIZZAFEST (20160101)

Imorgon den 2 januari är det dags för vinterrally. I år blir det den tionde gången vi börjar ett nytt år med ett rally. Oavsett väder finns det alltid en hel del fåglar att hitta. Efter en heldag med fågelskådning fortsätter vi med en spännande genomgång i klubblokalen av vad de olika lagen sett. I halvlek festar vi på pizza och avslutar med kaffe/te. Läs mer i Lommen och här i programmet!

Att hitta en kungsörn blir en trevlig utmaning på vinterrallyt. 


Kungsörn, Lidhem 31 december 2015. Foto Roland Ylvén

 

 

 

 

 

 

 

 

Dagens observationer
Växjö kommun


Snabbprogram
7 januari trettondagsrallyt
5 februari årsmöte
4 mars vinterexkursion 

Se hela programmet här


Aktuellt i fågelväg


Djurle fältstation


Fåglar i Småland
Länkar till Artportalen


Rapportera!
Anmäl Dig som rapportör och lägg sedan in dina egna observationer i Artportalen! 
Ta för vana att lägga in dina observationer så snart som möjligt. Då kommer Dina obsar till nytta! 


Kronobergs Ornitologiska Förening

KOF är en regionalförening till Sveriges Ornitologiska Förening, SOF. Föreningen arbetar med fågelskydd, verkar som remissinstans, fungerar som en länk mellan länets fågelklubbar samt verkar för att sprida intresset för fåglar till allmänheten.

Medlemmar erhåller tidskriften
MILVUS 4 ggr/år.


Aktuellt i fågelväg
Under den här rubriken finns texter och bilder som återspeglar aktuella händelser i fåglarnas värld. Klicka här


Nu på facebook!
Klicka här


Djurle våtmark 
Här ringmärks över tusen fåglar varje år. Läs mer om verksamheten.
Djurle fältstation


Stöd fågelskyddet – bli medlem i

Sveriges Ornitologiska Förening.
Birdlife Sverige