Växjö Fågelklubb
20 maj 2016

Växjö Fågelklubb bildades 1974 och har idag ungefär 200 medlemmar. Läs mer om klubben här.




Naturvårdsverkets
kartor över Sverige. Zooma in och använd  Skärmklippverktyget för att spara kartutsnittet.


Kan du fågelläten?
 Testa här.


Här finns länkar till webbplatser med mängder av inspelningar av fågelläten.

Xeno-canto
birdsongs

Avocet

mcaulay

lynxeds

birdsongs from Europe


Bra sidor för artbestämning

Kärrhökar

fageln.se

www.birdphoto.fi

Javier Blasco Zumeta’s site
(klicka på det "övre" Enter och välj sedan art)


Övervakning av fåglarnas populationsutveckling
2012 Lunds universitet


SLU
Sveriges lantbruksuniversitet


Fauna och flora


Några föreningar

Kronobergs Ornitologiska Förening

Sveriges Ornitologiska
Förening
Birdlife Sverige

Tingsryds fågelklubb

Ornitologisk forskning

Svensk fågeltaxering

Ringmärkningscentralen

Sjöfågelräkningen

Microbirding
är en aktivitet som lockat många av klubbens medlemmar till skådning i hemmamarkerna. Läs mer på
Microbirding Växjö

Ny i stan?
Här finns tips på bra fågellokale i växjötrakten.
Klicka här.

OBS För att begränsa spridning av skräppost visas inte @ i e-postadresser. Vid kopiering av adressen, ändra manuellt! 


Webbansvarig 
Roland Ylvén roland.ylven5€telia.com

 

 

Aktuellt

Skådning för tjejer (20160516)

Vi åker till Kristianstad vattenrike och njuter av fantastiska fågelområden alldeles intill staden. Rödspovar, svarttärnor, rördrommar och massor av sångare är något av det vi kan förvänta oss denna dag. Läs mer i programmet!

Jätfjorden (20160430)

Idag har ungefär 700 tärnor sträckt österut över Jätfjorden. De flesta är silvertärnor men också fisktärnor ingick i flockarna. Största samlingen var på över 100 individer. Några dvärgmåsar sträckte också och på stenarna rastade strandskator, rödbenor, stor- och småspovar (se bilden ovan).

Igår sträckte över 800 vitkindade gäss och bland dessa fanns två rödhalsade gäss. Arten är mycket sällsynt och det här var preliminärt första fyndet i vårt län. På Artportalen finns några bilder på de bägge gässen.

I morgon den 1 maj har Fågelklubben folk på plats vid Jäts badplats från klockan 04.00 till 12.00. Läs mer i programmet. Missa inte denna chans att få uppleva förbiflyttande fåglar!

 

Våren närmar sig med stormsteg! (20160426)

Redan den 4 april sågs den första ladusvalan och när det här skrivs har hussvala, backsvala och till och med lövsångare har rapporterats! Läs mer här.


Strandskata och skrattmås. Foto Christer Wendeler 

 

Då tycker jag att det är vår (20160416)

Det finns många som försöker att definiera när våren har kommit. Meteorologer gör det med hjälp av temperatur, fågelskådare använder fåglar, botanister växter medan gemene man kanske stämmer av det med ljuset när man stiger upp och att man kan lägga bort vinterjackan. 

Läs mer om Olas funderingar inför våren här.

 

Välkommen till Husebymaden (20160328)

Ett av vårens mest spännande besöksmål i våra trakter är Husebymaden. Fågelklubben och Kronobergs ornitologiska förening har sedan länge under vårens söndagar haft guider i fågeltornet. Besökare får hjälp att se och artbestämma fåglarna som finns där och alla är välkomna. I år finns guiderna på plats fyra söndagar mellan klockan 9.00 0ch 12.00. Första guidningen 
är den 3 april.


Tranor. Foto Roland Ylvén

 

SVENSK FÅGELTAXERING (20160307)

Svensk Fågeltaxering övervakar förändringar i de svenska fågelbeståndens storlek. Sedan drygt 40 år räknar frivilliga och kunniga ornitologer antalet fåglar på flera hundra lokaler runt om i Sverige, både sommar och vinter. Då räkningarna utförs på samma sätt varje år kan jämförelser göras mellan åren om hur antalet fåglar i Sverige ökar eller minskar. 

Nu har rapporten för 2015 publiceras och finns på projektets webbplats här. Här finns massor av information som beskriver hur våra häckfåglars antal har förändrats sedan starten 1975. På webbplatsen hälsas nya inventerare välkomna till de olika inventeringsformerna. 

 

KOFs årsmöte (20160303)

Välkommen till Kronobergs ornitologiska förenings årsmöte som är på söndag den 6 mars i Strömbergshyttan utanför Lessebo. Förutom exkursion på förmiddagen, årsmöte och fika visar Krister Carlsson bilder från en resa till Oman. Läs mer på KOFs hemsida

 

GÅSRÄKNING (20160304)

Nationell räkning av sädgäss i helgen, med lördag som huvuddag. 
Vore bra om vi kunde täcka 

  • Södra udde

  • Lidhem

  • Skatelöv

  • S.Ljunga

Rapportera i Artportalen men summera gärna till mig också. 
Försök även räkna eventuella rastande tundrasädgäss.
Återkoppla gärna om ni skall ut i markerna!

Ronny J

 

NATURVANDRINGAR FÖR FLYKTINGAR

Under vintern har Växjö fågelklubb startat en aktivitet med naturvandringar för nykomna flyktingar. Vi kommer att ha en vandring per månad fram t.o.m juni i första hand. Idén är, förutom ömsesidigt trevlig samvaro, att presentera fin natur i Växjös närmaste omgivning. Läs mer här.

 

Inventera nattfåglar! (20160223)

Våren närmar sig med rasande fart och därmed de årliga nattfågelinventeringarna. En nattrutt räknas i mars, april respektive juni och består av 20 punkter med minst 2 km emellan sig. Läs mer om inventeringen här.

Resultat finns redovisade i pdf-filer som finns på webbplatsen

 http://www.fageltaxering.lu.se/resultat/arsrapporter

 

VINTERRESA TILL BLEKINGE OCH SKÅNE (20160222)

Både Blekinge och nordöstra Skåne brukar kunna erbjuda fantastiskt fin fågelskådning på vintrarna! På lördag ordnar klubben en heldagsresa. Läs mer i programmet.


Alfågel. Foto Roland Ylvén

 

I VÄNTAN PÅ VÅREN ..... (20160222)

"Och häromdagen spelade orrtuppen i den nya björkskogen utanför vårt hus. Och på kvällen hördes sparvugglans ödsliga visslingar strax efter det att solen gått ner. Våren är på gång!"

Läs mer här.

 

Missa inte årsmötet! (20160210)

Februari är årsmötesmånaden och på söndag är det dags. Förutom förhandlingarna blir det tipsrunda, tårta och bildvisning av Johannes Rydström. Läs mer i programmet. 

 

Snart dags för Vinterfåglar inpå knuten (20160125)

Sista helgen i januari, eller rättare sagt från 29 januari till 1 februari, uppmanas svenska folket att räkna fåglarna som besöker fågelbord och andra matningar. Efter en mycket mild inledning på vintern har det nu blivit just vinter i hela landet, och lokalt i norr har det dessutom varit kallare än på 15 år. Med kylan har även fåglarna sökt sig in mot bebyggda områden efter att tidigare ha levt ganska gott ute i naturen. Det är nog också det sistnämnda som varit orsaken till att väldigt många fågelmatare upplevt att de haft färre fåglar hittills i vinter än andra år. Arrangör är Sveriges ornitologiska förening - Birdlife Sverige. Läs mer här.

 

SKÅNE I JANUARI (20160125)

Vintern har äntligen besegrat det slaskiga och grådaskiga väder som väl knappast gjort någon människa glad. Vid fågelbordet dyker det upp allt fler gäster.....



Gunnön Blekinge. Foto Christer Wendeler

....Vi upplevde en sanslöst vacker vintermorgon vid Gunnön i Blekinge med bl. a. salskrakar, kungsfiskare och havsörnar. Färden gick vidare....... Läs mer här.

 

Skådning för tjejer (20160106)  

På lördag den 9 januari ordnar klubben en utflykt för fågelintresserade tjejer. Man besöker fågellokaler i Växjös närhet. Läs mer i programmet.

Vinterrallyt (20160106)  

Fem lag var med på vinterrallyt i lördags och tävlingen har aldrig varit jämnare än i år. Tre lag delade förstaplatsen med 47 observerade arter och andra platsen delades av två lag med 43 arter på listan. Några arter som sågs/hördes var tjäder, havsörn, blå kärrhök, fjällvråk, tornfalk, sparvhök, sparvuggla (enda ugglan), sånglärka och kungsfiskare. Endast ett av lagen såg några gäss - en flock med ca 400-500 sädgäss vid Djurle.

Nytt nummer av Milvus (20160106)

Kronobergs ornitologiska förening ger, som de flesta redan vet, ut tidskriften Milvus. Nu i dagarna har ett nytt nummer av tidskriften kommit. Läs mer om tidskriften här på KOF's hemsida.

STRÖMSTARE (20160103)

Vinterpräst, vattentrast, forskarl, strömkalle, ågubbe, gäddfröken, romorre, forskung..., kärt barn har många namn och strömstaren hör till de mest omtyckta! Som det officiella namnet indikerar är den relativt nära släkt med stararna. Läs mer här om strömstaren.

VINTERRALLY MED PIZZAFEST (20160101)

Imorgon den 2 januari är det dags för vinterrally. I år blir det den tionde gången vi börjar ett nytt år med ett rally. Oavsett väder finns det alltid en hel del fåglar att hitta. Efter en heldag med fågelskådning fortsätter vi med en spännande genomgång i klubblokalen av vad de olika lagen sett. I halvlek festar vi på pizza och avslutar med kaffe/te. Läs mer i Lommen och här i programmet!

Att hitta en kungsörn blir en trevlig utmaning på vinterrallyt. 


Kungsörn, Lidhem 31 december 2015. Foto Roland Ylvén

 

 

 

 

 

 

 

 

Dagens observationer
Växjö kommun


Snabbprogram

21 maj skådning för tjejer

Se hela programmet här


Aktuellt i fågelväg


Djurle fältstation


Fåglar i Småland
Länkar till Artportalen


Rapportera!
Anmäl Dig som rapportör och lägg sedan in dina egna observationer i Artportalen! 
Ta för vana att lägga in dina observationer så snart som möjligt. Då kommer Dina obsar till nytta! 
Anmäl Dig här

Följ växjöskådarnas rapportering till Artportalen.
Obsar 2014 finns här.


Kronobergs Ornitologiska Förening

KOF är en regionalförening till Sveriges Ornitologiska Förening, SOF. Föreningen arbetar med fågelskydd, verkar som remissinstans, fungerar som en länk mellan länets fågelklubbar samt verkar för att sprida intresset för fåglar till allmänheten.

Medlemmar erhåller tidskriften
MILVUS 4 ggr/år.


Aktuellt i fågelväg
Under den här rubriken finns texter och bilder som återspeglar aktuella händelser i fåglarnas värld. Klicka här


Nu på facebook!
Klicka här


Djurle våtmark 
Här ringmärks över tusen fåglar varje år. Läs mer om verksamheten.
Djurle fältstation


Stöd fågelskyddet – bli medlem i

Sveriges Ornitologiska Förening.
Birdlife Sverige