Växjö Fågelklubb
31 oktober 2018


Stenfalk. Foto Ola Bondesson

Växjö Fågelklubb bildades 1974 och har idag ungefär 200 medlemmar. Artportalen


SOF BirdLifes
etiska regler


ArtdatabankenRingmärkt fågel?


Bygg fågelholkar!Nya Svenska fågellistanFakta om Åsnen


Sverigekarta


Kan du fågelläten?
 Testa här.


Länkar till inspelningar av fågelläten.

Xeno-canto
birdsongs

Avocet

mcaulay

lynxeds

birdsongs from Europe


Bra sidor för artbestämning


Naturegate

fageln.se

www.birdphoto.fi

Javier Blasco Zumeta’s site
(klicka på det "övre" Enter och välj sedan art)


Övervakning av fåglarnas populationsutveckling


Fauna och flora


Några föreningar

Kronobergs Ornitologiska Förening

Sveriges Ornitologiska
Förening
Birdlife Sverige

Tingsryds fågelklubb

Ornitologisk forskning

Svensk fågeltaxering

Ringmärkningscentralen

Sjöfågelräkningen

Microbirding
är en aktivitet som lockat många av klubbens medlemmar till skådning i hemmamarkerna. Läs mer på
Microbirding Växjö

OBS För att begränsa spridning av skräppost visas inte @ i e-postadresser. Vid kopiering av adressen, ändra manuellt! 


Webbansvarig 
Roland Ylvén roland.ylven5€telia.com

 

 

Aktuellt

Artrally (20181028)

Nu är det snart dags för det årliga Smålandsrallyt. Helgen 3-4 november letar vi gemensamt i vanlig ordning efter så många arter vi kan. Det ser ut som det kommer in kallare väder så risken är att det töms ordentligt. Håll gärna utsikt redan nu efter sena individer och varför inte dra igång årets fågelmatning? 

Samordnare: Johan Sandström 

Läs mer om Smålandsrallyt här.


Ung stenskvätta, absolut en art att försöka jobba in under helgen. Foto: Ola Bondesson

 

OBS Använd alltid parkeringsplatsen när du besöker fågeltornet vid Lidhemssjön. Kurvan intill har breddats för att arbetsfordon ska kunna passera.

Kör alltid på f d järnvägen till parkeringsplatsen.

 

Inaktuellt

Falsterboresa (20180924)

Höstens rovfågelsträck har kommit igång och få platser är bättre än Falsterbonäset för den som vill avnjuta deras flyttning. Den kommande helgen besöker fågelklubben denna pärla för alla fågelintresserade.

Två veckor senare kan klubbens kvinnliga medlemmar hänga med på en resa till Öland, läs mer i programmet.

Och innan dess, den 10 oktober, berättar och visar Johannes bilder från sin resa till Georgien. 

 

Inaktuellt

Utflykten den 9 september (20180829)

På valdagen den 9 september ordnar klubben en utflykt till de intressanta markerna i kommunens södra del. I programmet står det att klubben ska besöka ringmärkningen vid Djurle Fältstation men av personliga skäl har vi ingen verksamhet den dagen. Men stanna inte hemma, det finns många spännande fåglar att upptäcka fastän någon ringmärkning inte finns att se.

 

Slut på sommaruppehållet! (20180816)

Som så ofta förr har fågelklubben gjort ett litet uppehåll med sina aktiviteter under sommaren och tur var kanske det med tanke på det varma och torra vädret. Men nu startar vi upp igen med start den 25 augusti. Men observera, träffen har samlingstid vid 08.00 utanför Krikors pizzeria på Teleborg (Plogvägen 101). I Lommen står det något annat.

Lommen innehåller förutom programmet bl a intressanta artiklar om vårfåglarna 2018, klubbhistoria och fåglarnas situation i Nepal. Så välkommen att hänga med på fågelklubbens aktiviteter.

 

Inaktuellt

Sommar och torrt (20180629)

Sommaren blir ofta en liten paus i fågelskådandet men egentligen finns det mycket att se också nu. Rovfåglarnas ungar blir flygfärdiga och bjuder på härliga flyguppvisningar, det torra vädret har skapat rastlokaler för tidigt flyttande vadare och i svalkande sommarnätter kan man lyssna på nattskärror och uggleungar. Välkommen till klubbens aktiviteter med start i slutet av augusti.

 

Den här veckan invigs Åsnens nationalpark. Välkommen att vara med på invigningen och på de aktiviteter som ordnas i samband med denna stora händelse. Klicka här för att se programmet för invigningen

 

MÅNDAG 14 MAJ (20180507)

Välkommen till en liten kvällsutflykt i Växjös närhet, se programmet.

PÅ LÖRDAG 5 MAJ ÄR DET BIG SIT (20180503)

Ett återkommande arrangemang där det gäller att från en fast punkt på en fågellokal under en hel dag räkna in så många arter som möjligt. Minst hälften av deltagarna i laget måste se eller höra arten, inte nödvändigtvis samma individ, för att den ska kunna räknas.


För mer info se KOF:s hemsida.
Ansvarig: Ronny Johanssson, 070-815 51 20. 

 

GRILLFEST VID JÄTS BADPLATS (20180424)
Jäts badplats har bland annat blivit känd för sitt fina fågelsträck på våren. Framför allt brukar det passera eller ibland rasta änder som bläsand, vigg, stjärtand, skedand, svärta, sjöorre, alfågel och ejder. Ibland kan man också lyckas få se smålom och kustlabb dra förbi.

Läs mer i programmet här

 

MÅNDAG 16 APRIL. SMÅ NÄRA MÅL

När detta skrivs har vintern tagit över igen. Vi hoppas att det i mitten av april ser helt annorlunda ut och att de första vårfåglarna har börjat komma och sjunger för fullt. Storspovar, tofsvipor, starar, sånglärkor, trastar, bofinkar, tranor och gäss svarar för kvällskonserten som vi hoppas blir intensiv. Följ med oss ut och se hur långt våren har kommit.

Samling kl 17.30 vid parkeringen till Krikors Pizzeria vid Plogvägen 101.

Ledare: Ola Bondesson 0706 284 876 och

Christer Wendeler 0705 216 857

 

NYTT NUMMER AV LOMMEN

Vårnumret av Lommen är på gången och den digitala versionen finns här.

 

Övervakning av fåglarnas 
populationsutveckling
(20180322)

Ofta hör man fågelskådare diskutera fågelarter som minskar eller som kanske ökar. Årsrapporten från Svensk fågeltaxering borde vara men är långt ifrån alltid underlag för dessa diskussioner. Nu har rapporten för 2017 publicerats och finns på webbplatsen, klicka här för att öppna pdf-filen. 

Rapporten är en sammanställning av hundratals inventerares arbete i fält. Projektet behöver fler deltagare, kanske något för dig?

 

BILDVISNING PÅ TISDAG (20180228)

Den 6 mars är det bildvisningskväll. Spara och ta med dina egna bilder på ett USB-minne och kom till kvarterslokalen Täppan. Läs mer i programmet!

 

VINTERRESA TILL KUSTEN (20180211)


Salskrake, Kårehamn 2018. Foto Roland Ylvén

Vi bestämmer inte i förväg om resmålet blir öst- väst- eller sydkusten. Oavsett detta brukar de här resorna alltid bli väldigt lyckade och bjuda på många fina upplevelser. Mängder av änder och skrakar imponerar och ofta innehåller de stora flockarna oväntade tillfälliga gäster. Läs mer här i programmet!

 

ÅRSMÖTE MED BILDVISNING (20180125)

Dags för årsmöte, 4 februari. På årsmötet redogör styrelsen för förra årets verksamheter. Vi hoppas också på synpunkter på verksamheten och idéer om hur vi ska kunna förbättra verksamheten i föreningen. Läs mer i programmet

Vi kommer vara i kvarterslokalen Täppan, Ljungfällevägen på Teleborg. För att hitta dit: 

Sväng in på Ljungfällevägen från Teleborgsvägen vid Ljungfällerondellen. När du passerat Teleborgshallen, och därefter infarten till sportfältet på vänster sida, svänger du höger in på parkeringsplatsen. De första parkeringsplatserna, de som är närmast Ljungfällevägen, är tillgängliga för besökande. Det finns också parkeringsplatser vid Teleborgshallen. Gå sedan ned mot bilvårdshallen. Då ser du lokalen på höger sida (i samma byggnad som tvättstugan).  

Busslinje 5 stannar nära lokalen på Ljungfällevägen. Det går också att åka linje 1 som stannar vid Teleborg centrum. Ca 500 m promenad därifrån.  

 

VINTERRALLY (20171230)

Gott nytt år alla växjötraktens fågelskådare. Det nya årets första aktivitet, Vinterrallyt, går av stapeln lördagen den 6 januari. Läs i programmet vad som gäller.

Året som gick

Under det gångna året har 205 fågelarter rapporterats till Artportalen från Växjö kommun. Hela listan finns här. Det är färre än de senaste tio åren.

 

Mest ovanliga arter 2017 har varit svarthalsad trast, svarthuvad mås, halsbandsflugsnappare, brandkronad kungsfågel, sommargylling, gulhämpling och lappuggla.

Under året har Helgasjöns fåglar inventerats på uppdrag av Växjö kommun. Också fåglarna vid Lilla Attsjön har inventerats. Ringmärkningen har fortsatt vid Djurle våtmark och drygt 1400 fåglar ringmärktes under året.

Vi ser fram emot 2018. Lycka till med skådandet.

 

VINTERFÅGELRÄKNING (20171220)

Från Svensk fågeltaxering har vi fått följande vädjan!

"Snälla, starta en vinterfågelrutt och se till att den fackla som burits av Sveriges ornitologer genom drygt fyra decennier fortsätter brinna ett tag till. Vinterfågelräkningen bygger på att man går, cyklar, skidar eller kör bil en runda i hemmatrakterna. Inventeraren väljer själv ut 20 punkter i terrängen, med 300–500 meter emellan punkterna. På varje punkt räknas alla fåglar som hörs och ses under exakt fem minuter per punkt. Mer info finns på vår hemsida. Vinterfågelräkningens huvudsakliga räkningsperiod startar i dagarna och pågår 19 december – 8 januari. Att räkna någon av de första dagarna i januari är ett utmärkt sätt att dra igång det nya fågelåret och kan vara ett extra kul sätt att påbörja sin årslista på. Gör slag i saken och börja en vinterfågelrutt – du kommer inte bli besviken. Varje fågel räknas – i ordets alla bemärkelser!

Martin, Fredrik och Åke, Svensk Fågeltaxering Lunds universitet"

 

 

 

 

 

 

 

Dagens observationer
Växjö kommun

Artportalen
i länets kommuner
och Småland


Snabbprogram

3-4 Artrally
19 nov bildvisning

Se hela programmet här


Djurle fältstation


Fåglar i Småland
Länkar till Artportalen


Rapportera!
Lägg in dina egna observationer i Artportalen! 
Ta för vana att lägga in dina observationer så snart som möjligt. Då kommer Dina observationer till nytta! 


Kronobergs Ornitologiska Förening

KOF är en regionalförening till Sveriges Ornitologiska Förening, SOF. Föreningen arbetar med fågelskydd, verkar som remissinstans, fungerar som en länk mellan länets fågelklubbar samt verkar för att sprida intresset för fåglar till allmänheten.

Medlemmar erhåller tidskriften
MILVUS 4 ggr/år.


Aktuellt i fågelväg
Under den här rubriken finns texter och bilder som återspeglar aktuella händelser i fåglarnas värld. Klicka här


Nu på facebook!
Klicka här


Djurle våtmark 
Här ringmärks över tusen fåglar varje år. Läs mer om verksamheten.
Djurle fältstation


Stöd fågelskyddet – bli medlem i

Sveriges Ornitologiska Förening.
Birdlife Sverige