HEM

 

PROGRAM VINTERN 2018/2019


 

"SMÅ NÄRA MÅL" är en satsning på utflykter i närområdet (upp till ett par mil från Växjö). Det här är en utflykt som kan passa många; några timmars naturupplevelse och fågelskådning på bekvämt avstånd och med erfarna ledare som kan berätta vilka fåglarna är. I Växjös närhet finns många fina fågellokaler, både kända och mer obekanta. Vi kommer fortlöpande erbjuda guidningar till några av dessa smultronställen. "Dåligt väder" innebär bara att man behöver gardera sig med passande kläder. Det behöver inte alls innebära att man ser lite fåglar. Tvärtom! Många gånger är det så att regn och rusk tvingar mängder av sträckande fåglar att rasta på t ex Bergundasjöarna, Bergkvarasjön eller Växjösjön. Vi åker gemensamt till någon/några platser där vi tror att de bästa förutsättningarna finns för fina fågelupplevelser. Därför bestämmer vi inte alltid i förväg till vilken lokal vi åker till. OBS!! Samlingarna vid våra utflykter kan variera och anges alltid i programmet.

Inställda aktiviteter

Tyvärr finns det alltid en risk att någon programpunkt måste ställas in på grund av extremt dåligt väder, sjukdom eller av någon annan oförutsägbar anledning. Vi försöker då nå ut med informationen på VFK:s hemsida: www.kofnet.org/vfk/. Det går givetvis alltid bra att kontakta någon av ledarna om du vill veta mer om någon utflykt eller inneträff. På hemsidan kan du också få information, tips om fåglar och fågellokaler m.m.

Har du frågor om eller synpunkter på programmet, önskemål om kommande utflykter så hör av dig till Christer Wendeler tel. 070 521 68 57 eller e-post christer.wendeler@gmail.com

 

 

LÖRDAG 1 DECEMBER SMÅ NÄRA MÅL; ÅSNENS NATIONALPARK

Nationalparken i Åsnen invigdes i slutet på maj månad i år. Nu är det dags för Fågelklubben att göra ett besök i den nya nationalparken, Sveriges 30:e. Vi hoppas kunna se en del av de flockar med storskrake som normalt finns i sjön den här årstiden. Samtidigt är det också en bra tid för att se havsörnar vid sjön. Det är inte helt ovanligt att man också ser marina arter vid den här tiden såsom ejder, bergand eller dvärgmås. Vi kommer också att vandra en del i naturreservatet vid Bjurkärr där det kanske finns en del rastande bergfinksflockar. Det blir en halvdagsutflykt med besök vid båda entréerna vid Trollberget och Sunnabron. Ta med en fika så att du inte får sitta och titta på när vi andra fikar. Hemkomst cirka 13.00.

Ledare: Jan Kellerth Tfn: 0706-29 59 29 och

Ola Bondesson 0706-28 48 76

Samling vid parkeringen till Krikors pizzeria vid Plogvägen kl 07.30.

 

 

 

TISDAGEN 11 DECEMBER; OLA BONDESSONS LUCIAFEST MED SM OCH VM I FÅGELSKÅDNING

Det här är garanterat en populär tillställning som lyser upp i vintermörkret. Ola har säkert med ett förnöjt leende letat fram en del riktigt luriga bilder ur sitt digra arkiv. Räkna kallt med en del hiskeliga felbestämningar som du kan skratta glatt åt utan att behöva skämmas. Du rättar själv och riskerar inte att ställas vid någon skampåle för eventuella grodor. Vi tävlar som vanligt i två klasser:

Klass 1. Fåglar som uppträder regelbundet i Sverige.

Klass 2. Fåglar som observerats i Västpalearktis.

Du bestämmer själv vilken klass du vill tävla i, men har du vunnit klass 1 två gånger blir du automatiskt uppflyttad till klass 2.

I Sverigeklassen är artbestämningen betydligt enklare med tydligare bilder än i VP-klassen. Ett bra tips är att ta med en handkikare för att se lite bättre!

Ansvarig bildvisare, omutbar(?) och enväldig

domare: Ola Bondesson.

Kvällens värd: Ola Österström. Samling: Slåttervägen 39 kl. 18:30.

 

 

LÖRDAGEN 5 JANUARI; TRETTONDAGSRALLY. 00-16.00

Vi tillbringar dagen med fågelskådning i Växjö kommun och samlas på kvällen i klubblokalen. Stämningen är garanterat hög och överraskningarna många och ibland oförutsägbara. Lagen består av 2- 4 personer och det gäller att se så många fågel-arter som möjligt. För att en art ska räknas ska fler än hälften i laget ha sett eller hört den mellan kl. 00 -16.00.

Om du själv står i Växjö kommun får du även räkna de arter du ser utanför kommunen. Kl. 16.00 samling i klubblokalen på Slåttervägen 39 för genomgång och för att beställa den pizza som kommer att levereras till lokalen. OBS! Ta med egen måltidsdryck! Kaffe och te kommer att finnas. För att det inte ska bli någon missuppfattning om hur ordet "rally" ska tolkas när det gäller den här aktiviteten illustrerar vi vår avsikt med de här två bilderna. Deltagarna i det vänstra fordonet uppträder exemplariskt och tar sig tid att njuta av det vackra vädret, samtidigt som de hinner glädjas åt alla fågelarter som uppträder i omgivningen. Däremot kommer laget i bilen till höger obönhörligen att diskas och kommer inte heller att få delta i nästa års sammankomst.

Om du vill vara med men inte är med i något lag, så ska vi försöka ordna plats eller eventuellt bilda ett helt nytt lag. Anmäl bara ditt intresse!

OBS!!! Anmäl lagets namn och deltagare till:

Christer Wendeler tel. 070 521 68 57eller e-post: christer.wendeler@gmail.com

Anmälningar till Christer Wendeler 0705216857

Samling: Slåttervägen 39

 

 

ÅRSMÖTE 3 FEBRUARI

Vi är glada att det nu är klart att vi fortfarande trots diverse strul kan få ha tillgång till den lokal vi haft flera år på Teleborg!

Ola Österströms efterlängtade och utmanande "tipspromenad" blir som vanligt det första som möter alla förväntansfulla och pålästa(?) mötesdeltagare.

Vår erfarne ordförande Ola Bondesson leder sedan årsmötet och vi avslutar med läckra tårtor och en spännande bildvisning av Roland

Ylvén, som berättar sina senaste vandringar och upplevelser i den svenska fjällvärlden.

Samling 16.00 i klubblokalen på Slåttervägen 39

Välkomna!

 

 

LÖRDAG 2 MARS; VINTERRESA TILL KUSTEN

Antingen har vintern börjat släppa sitt grepp om södra Sverige eller så råder fortfarande full vinter. Oavsett så finns det mycket roligt att spana efter i fågelmarkerna. Vi styr kosan mot kusten, men anpassar valet av kust utifrån väder, vind och var läget verkar bäst för den aktuella dagen. Räkna med en fin blandning av vinterfåglar och enstaka tidiga vårfåglar, och kanske någon mer udda gäst, om vi har tur. Tag med kläder efter väder och matsäck för hela

dagen.

Ledare: Johannes Rydström (073-525 97 10) och Tomas Lundqvist (070-647 46 50)

Samling: Krikors pizzeria, Plogvägen, Teleborg

Tid: 05:30

Anmälan senast en vecka i förväg.

 

 

LÖRDAG 23 MARS; SMÅ NÄRA MÅL

Oavsett hur långt våren (vintern?) har kommit är det alltid spännande att själv se och framför allt uppleva växlingen mellan de olika årstiderna. Våra erfarna guider har koll på var det finns bäst förutsättning för att få fina fågelupplevelser. De hjälper naturligtvis också till med att berätta vilka fåglar som dyker upp.

Ledare: Ola Österström 070 72 37 598 och Uno Petersson 070 58 85 614

Samling vid parkeringen till Krikors pizzeria vid Plogvägen kl.06.00