HEM

Fågelklubbens styrelse 2014snabel-a utbytt i epostadresser för att undvika spam

 

Ola Bondesson
Ordförande


Jag är född i Urshult, där fågelintresset föddes under fisketurer på sjön Åsnen, då storlommar och fiskgjusar visade upp sig på ett inspirerande vis. Jag gick med i SOF och VFK 1975 och redan vintern 75/76 kom jag med som örnmatare i Åsnen. En syssla som varade i 32 säsonger och ett antal ton grisar. Det känns härligt nu när havsörnen åter börjat häcka i våra trakter. Jag har varit engagerad i många inventeringar under mina år som fågelskådare, något som varit väldigt givande och har utvecklat mina fågelkunskaper. Jag började fotografera redan innan jag började skåda fågel. Ett intresse som jag sedan också förde över på skådandet och ett intresse som fick sig en kraftig injektion när jag gick över till att fotografera digitalt 2007. Varit studiecirkelledare för fågelkurser sedan våren 1977 och arbetar som reseledare för AviFauna sedan 2005. Jag har också suttit i Styrelsen för Kronobergs OF i många år och i SOF:s styrelse sedan 2000. Numera skådar jag ganska mycket utomlands och på många platser i södra Sverige med min fågelkurs. Har alltid tyckt om att resa och se nya miljöer. Favoritresmål är Vadehavet, Skottland och Alaska, men jag skådar gärna på hemmaplan också när jag får tid. Favoritfåglarna är många men jag dras till arktiska områden där häckande vadare är något alldeles speciellt. Tycker också om att studera sträckande fåglar och det är inte mycket som slår en vårdag i Blekinge eller på Öland när ejdrarna sträcker, möjligen en rovfågeldag i Falsterbo eller Skagen. Det här blir andra gången jag tar mig an uppgiften som klubbens ordförande, senast var det under några år på slutet av 1970-talet.

 

070-628 48 76

 

ola.bondesson®tele2.se

Christer Wendeler
vice ordförande

Mitt intresse för djur och natur är troligen medfött. Som liten släpade jag hem alla upptänkliga småkryp – dvs. allt som kröp, hoppade eller slingrade sig fram. Myror, spindlar, skogsmöss, ödlor och några gånger huggormar. De sistnämnda var alltid de som av någon obegriplig anledning blev minst uppskattade. Som nioåring fick jag Sigfrid Durangos ”Fåglarna i Färg” och den lärde jag mig snabbt utantill och när jag fick en kikare på tioårsdagen blev det riktigt skoj! En engagerad moster körde ut mig och min kusin på spännande utflykter i Kristianstadtrakten redan i slutet av 50-talet och lade grunden till ett livslångt intresse. Vi fick bl.a. uppleva härfåglar, rördromar och kungsörnar.

I början av 60-talet gjorde jag som nybliven smålänning tillsammans med en kompis egna ”fågelinventeringar” i Sävsjötrakten. Tyvärr blev fågelskådandet sen bara ett passivt intresse tills början av 80-talet då en utflykt med Ola Bondesson blev den tändande gnistan till ett pånyttfött engagemang - bl. a. ett snart 35-årigt aktivt medlemskap i VFK. Det betydde också att jag var med och genomförde fågelinventeringar i bl. a. Bokhultet och som senare ledde till att området blev först ett kommunalt naturreservat och till sist ett Natura 2000-område.

På senare år har mitt intresse för speciellt dagfjärilar vuxit sig allt starkare och likaså mitt intresse för fotografering. Förr kämpade jag en närmast hopplös kamp med analoga kameror som det nästan var omöjligt att få vettiga bilder på fåglar med. Nu är det extremt mycket bättre förutsättningar att lyckas! Och oerhört mycket roligare!

Mitt naturintresse har också alltmer fått mig att inse att vi måste bli fler som engagerar oss i kampen att försvara och stå upp för våra naturvärden. Just nu utarmas och förstörs i ett accelererande tempo värdefulla livsmiljöer och därmed ökar antalet hotade arter. Eftersom fåglarna tillhör de arter som snabbast reagerar på miljöförändringar och miljögifter, är det extra viktigt att vi upptäcker och försöker hålla koll på de förändringar som drabbar just dem. Jag hoppas att vi i VFK kan bidra med att öka intresset för våra fåglar och få fler att upptäcka vilka fascinerande varelser de är!

Jag har nu sedan några år lämnat lärarkarriären bakom mig men ett nystartat företag – Wendeler Natur & Foto – och barn och barnbarn håller mig sysselsatt. Jag håller just nu på med en kurs i att göra hemsidor, något som är både tidskrävande och roligt. Hemsidan www.wendeler.se kommer att innehålla bilder på främst fåglar, fjärilar, natur och från resor och så småningom mer om företaget.

Christer Wendeler

christer.wendeler@gmail.com

0705 21 68 57

christer.wendeler®gmail.com

 

   

Ola Österström
Sekreterare

Jag har alltid haft ett brinnande naturintresse och sedan 1992 har fåglar varit ett av de absolut största intressena. Jag har varit ringmärkare under flera år på Ottenby fågelstation och har även haft medhjälparlicens för Per-Stefan Hallberg. Fågelflyttning, ekologi och systematik har alltid varit intressanta teman. Måla och fotografera fåglar är också stora intressen. Resor till främmande länder eller nya lokaler har alltid haft en stark dragningskraft. Numera skådar jag mest kring Växjö och Kalmar och utomlands i samband med familjesemestrar eller i samband med konferanser genom mitt arbete som doktorand vid högskolan i Kalmar. I mitt arbete studerar jag fågelungars utvecklingsmönster i ljuset av deras evolution. Är sedan 1997 medlem i Kronobergs rapportkommitté.
 

Jan Kellerth
Kassör

 

Jag började skåda fågel redan i 7-årsåldern och min första fågelresa var med Kalmar Fågelklubb till Olsäng under ledning av Åke Johnsson. Därefter var jag medlem i Tidaholms Fältbiologer från 1977-1981 med syftet att få en allmän bild av både djur och natur. Jag tyckte dock att fåglar var absolut roligast och under många år var jag inte ansluten till någon klubb utan skådade fr a med min storebror Thomas Kellerth och då med en mycket stor tonvikt på Öland då mina föräldrar bor där samt att Thomas har sommarhus i Össby. Jag har under åren fortsatt att skåda fågel, dock med varierande intensitet. Pga detta nådde jag inte milstolpen 300 arter förrän 2011 dock mycket tack vare ett förnyat intresse som jag fick genom Växjö Fågelklubb, trevliga klubbresor samt härliga resor med familjen Örjan Alering i maj och oktober till Öland.

 

Therese Petersson
Redaktör för
klubbens tidskrift

Jag är en infödd Växjöbo som just nu arbetar som vikarierande barnskötare. En fågelkurs våren -94 blev startskottet för mitt skådande. Det där med fåglar bet sig fast allt starkare, och jag fortsatte kursen i ytterligare fem terminer. Sedan dess har det bara blivit mer och mer. Fåglar och natur alltså. Trivs bäst i obruten skogsmark där jag får leta efter skogshöns, ugglor, korsnäbbar och kungsörn. Genom att atlasinventera har jag hittat många fina miljöer att återvända till. Reser också gärna utomlands för att uppleva andra kulturer och inte minst fåglar. Nepal och Rumänien tillhör favoritländerna. Min fritid tillbringar jag också gärna på lantstället i Ormesberga.
 

Tomas Lundqvist

 

Liksom flera andra i min generation hade vi Durangos gröna fågelbok i linneband hemma i bokhyllan.

Minns att jag redan som liten blev fascinerad av bilderna där. Har bestämt för mig att jag såg en härfågel bredvid vägen när jag var med familjen på Öland. Vi hade åkt tåg upp till Sandvik där vi hyrde en stuga under en vecka. Kanske var det där fröet till mitt intresse såddes.

Dröjde i vart fall upp i tolv-trettonårsåldern innan jag och en kompis började kika lite på fågel runt Växjö. Fick en kikare i konfirmationspresent om jag minns rätt.

Utflykterna gick då med cykel ut till Bergkvara gods där greven berättade för oss att man kunde se rödbena och gulärla nere vid en våtmark en bit bort. Vi trodde knappt det var sant! Det lät helt fantastiskt.

Så småningom lyckades vi komma med på en utflykt med KOF ner till Skatelöv. Guidade av Stig Jonsson och Bror Johansson blev vi oerhört imponerade både av deras kunnande och av att få titta i deras kikare som vida överträffade min egen Telemax2.

Via Fältbiologerna, där fågelskådning inte hörde till prio ett, blev det i sinom tid dags för VFK OCH KOF.

Många härliga utlandsresor och med letande efter information på de kanaler som då fanns tillgängliga, blev  det resor i Östeuropa och till Nordafrika med skådarkompisar som Ola B, Mikael P, Staffan M, Jan-Michael B och flera andra.

Senare blev det även en hel del Häckfågelinventeringar, sträckräkningar vid Uråsasilon och Marklanda, Standardrutter mm.

En stor förändring blev det också när äldste sonen, Johannes Rydström, blev riktigt biten av skådandet och vi under några år for land och rike kring för att se alla rariteter som dök upp.  Här finns många minnesvärda ”drag” . Inte minst upp till Masugnsbyn i slutet av november för att titta på azurmes. Då var också Tomas Hultqvist med.

Med åren har lugnet lagt sig och milen blir inte så många längre och sedan VäX kom till har det till större delen stannat i kommunen och Nöbbele socken närmare bestämt.

 

Uno Pettersson

 

   

Johannes Rydström
Ledamot

 

 

Bor med flickvännen Camilla Guzmán på Teleborg i Växjö. Mitt fågelintresse började ta form så sakta redan då jag som 6-åring besökte Runde i Norge med familjen. Synnerligen fågelintresserade far, Tomas Lundqvist, visade då upp bland annat lunnefåglar och storlabbar. Vid åtta års ålder var familjen åter igen i fågelrika marker på semester, närmare bestämt en vecka i Fyledalen i Skåne. Efter möte med maffiga kungsörnar, svart stork och en högst oväntad dvärgörn, som identifierades utav far, var det outplånliga intresset ett faktum. Fågelskådare for life, som så många andra som trillat in på denna enda rätta banan i livet.

Sedan januari 2007 är jag även hängiven fågelfotograf. När man inte trodde att det var möjligt att bli mer intresserad av fåglar än vad man redan var så kom en systemkamera in i mitt liv och allt vändes upp och ned. Under väldigt mycket av tiden som läggs på fåglar nu är det kameran som ligger i handen istället för kikaren. Ett fenomenalt roligt nöje att fotografera dessa våra befjädrade vänner. För att beskåda ett urval bilder som jag har tagit kan man surfa in på
hemsidan.


073-525 97 10

Epost:

johannes-rydstrom
®hotmail.com