HEM

 

PROGRAM HÖSTEN 2019


 

"SMÅ NÄRA MÅL" är en satsning på utflykter i närområdet (upp till ett par mil från Växjö). Det här är en utflykt som kan passa många; några timmars naturupplevelse och fågelskådning på bekvämt avstånd och med erfarna ledare som kan berätta vilka fåglarna är. I Växjös närhet finns många fina fågellokaler, både kända och mer obekanta. Vi kommer fortlöpande erbjuda guidningar till några av dessa smultronställen. "Dåligt väder" innebär bara att man behöver gardera sig med passande kläder. Det behöver inte alls innebära att man ser lite fåglar. Tvärtom! Många gånger är det så att regn och rusk tvingar mängder av sträckande fåglar att rasta på t ex Bergundasjöarna, Bergkvarasjön eller Växjösjön. Vi åker gemensamt till någon/några platser där vi tror att de bästa förutsättningarna finns för fina fågelupplevelser. Därför bestämmer vi inte alltid i förväg till vilken lokal vi åker till. OBS!! Samlingarna vid våra utflykter kan variera och anges alltid i programmet.

Inställda aktiviteter

Tyvärr finns det alltid en risk att någon programpunkt måste ställas in på grund av extremt dåligt väder, sjukdom eller av någon annan oförutsägbar anledning. Vi försöker då nå ut med informationen på VFK:s hemsida: www.kofnet.org/vfk/. Det går givetvis alltid bra att kontakta någon av ledarna om du vill veta mer om någon utflykt eller inneträff. På hemsidan kan du också få information, tips om fåglar och fågellokaler m.m.

Har du frågor om eller synpunkter på programmet, önskemål om kommande utflykter så hör av dig till Christer Wendeler tel. 070 521 68 57 eller e-post christer.wendeler@gmail.com

 

 

LÖRDAG 24 AUGUSTI; SMÅ NÄRA MÅL

Augusti betyder arktiska vadare på väg söderut och flygga rovfågelsungar som prövar vingarna. Häng med Ola Bondesson på sensommarskådning med chans på överraskningar.

Samling vid Krikars pizzeria, Plogvägen kl. 08.00
Lerdare: Ola Bondesson, tel 070628 48 76

 

LÖRDAG 7 SEPTEMBER; SMÅ NÄRA MÅL: RINGMÄRKNING VID DJURLE MYR

Missa inte en av fågelklubbens absolut populäraste utflykter som tar oss till det kanske mest spännande området i kommunen vid den här tiden på året.Tättingar, vadare, gäss, tranoroch rovfåglar är bara några av alla de som fåglar som passerar eller rastar här nu. Höjdpunkten är förstås möjligheten att komma i riktig närkontakt med de fåglar som blir ringmärkta efter att ha fastnat i de nät som är uppsatta ute på myren. En av favoriterna är den karismatiska blåhaken som regelbundet rastar vid den här tiden. Var beredd på att vandringen över myren kan kräva stövlar beroende på väderlek. OBS! Vid mycket regnigt och blåsigt väder kan ringmärkningen inställas!

Ledare: Johannes Rydström tel. 073-525 97 10.

Samling kl. 06.00 vid Krikors Pizzeria, Plogvägen.

https://www.facebook.com/DjurleFaltstation

Mer om ringmärkning kan du hitta på bl. a. Naturhistoriska riksmuseets hemsida http://www.nrm.se .

 

27-29 SEPTEMBER; FALSTERBO; LÅNGRESA MED ÖVERNATTNING

Vi återupptog en gammal tradition förra året i klubben, en höstresa till Falsterbo. Vårsträcklokal nummer ett är fantastisk att uppleva när höststräcket kulminerar. Att vi skall ha samma fabulösa tur som förra året då vi noterade 132 fågelarter under helgen är givetvis att ha väldigt högt ställda mål. Förra året prickade vi en riktigt bra sträckdag på lördagen då man på den officiella räkningen hade mer än 1 000 sparvhökar och 50 000 bo-/bergfink. Inne i Skåne var det mycket sträckfågel som pumpade på och fåglar fanns överallt. På söndagen blåste det härliga västvindar och vi kunde havsfågelskåda i Nordvästskåne med bra resultat. Den här combon är inte lätt att alltid ha. Det vi hoppas på för årets resa är givetvis att vi får en bra sträckdag nere i Falsterbo, antingen lördag eller söndag. Det här är ju en anledning till att vi gör resan med övernattning, att vi får dubbla chanser på en bra sträckdag. Vi kommer att ligga på Falsterbo kursgård, samma som förra året, i Höllviksnäs i tvåbäddsrum. Det finns möjlighet att få enkelrum mot tillägg. Dubbelrum kostar 1 086 per natt inklusive frukost medan ett enkelrum kostar 788 kr. I priserna ingår då också lakan och handdukar. Den totala kostnaden per person i dubbelrum blir alltså 1 086 kr. Vi kommer att äta middag på kursgården när vi anländer på fredagen. På lördagen äter vi på pub Shakespeare i Höllviksnäs. Vi börjar skådningen i gryningen nere vid Nabben. Därefter blir det frukost på kursgården och sedan bestämmer väder och vind hur vi lägger upp skådningen under dagen. Vi fikar på lokal någonstans under dagens gång. Kostnaderna för mat, förutom frukost, tillkommer. Busshyran brukar bli cirka 200 kr/person och drivmedelskostnader cirka 150 kr/person. Räkna med mycket rovfågel, det är ju det Falsterbo är mest känt för. Förra året hade vi minst 13 olika rovfågelsarter (en icke bestämd smalvingad kärrhökshona ingår inte i de 13) och det kan vi troligen se även i år. Förhoppningsvis prickar vi en dag med bra tättingsträck och då är det först och främst finkar, starar och duvor som sträcker. Inblandat i detta sträck finns svalor, piplärkor, ärlor och

mesar. En bra sträckdag i Falsterbo tar det aldrig slut. Fåglarna bara väller fram över huvudet i flera lager. Känslan är svindlande och kan inte beskrivas, den måste upplevas!

FORTSATT INFORMATION OM FALSTERBORESAN...

Avresa fredag eftermiddag cirka 15.00 och hemkomst söndag cirka 19.00. Anmälan till Ola Bondesson på tel. 070-628 48 76 eller på mail ola.bondesson@tele2.se.

Först till kvarn gäller. Vi räknar med att köra med en minibuss, men kan givetvis utöka om intresset är stort. Anmälan senast söndag 1 september.

 

LÖRDAG 12 OKTOBER; SMÅ NÄRA MÅL

En av våra mest erfarna ledare guidar er den här höstdagen då flyttfågelsträcken kan vara som intensivast och många rastande finns i våra trakter. Läs gärna mer om "Små Nära Mål" här ovan!

Samling vid Krikors Pizzeria, Plogvägen kl.

Ledare: Ola Bondesson tel.0706 284 876

 

MÅNDAG 21 OKTOBER HELGOLAND. BILDVISNING MED

JOHANNES RYDSTRÖM

I skiftet april/maj i år besökte Johannes Helgoland och Vadehavet i nordvästra Tyskland. Förvänta er en kavalkad av havssulor, tolkade med kameran på alla möjliga olika vis, samt 10 000-hövdadefklockar med kustsnäppor, närgångna sälar och mycket mer därtill!

Kvällens värd: Christer Wendeler

Samling: Slåttervägen 39 kl. 18:30.

 

2- 3 NOVEMBER; ALLHELGONARACET

Mer information kommer i nästa Lommen

 

13 NOVEMBER; BILDVISNING MED OLA ÖSTERSTRÖM

Vår föränderliga fågelfauna – Sveriges- liksom andra regioners fågelfauna förändras över tid. Nya arter etablerar sig och andra försvinner i takt med att landskapet förändras. Ola Österström har arbetat som ringmärkare på Ottenby fågelstation, där man följer fåglarnas populationstrender och har skapat programfördjupnings-kursen naturvårdsbiologi på Katedralskolan i Växjö. Ikväll kommer vi att få en inblick i hur det står till med fåglarna i vårt land. Vilka arter ökar och vad beror det på?

Kvällens värd: Christer Wendeler

Samling: Slåttervägen 39 kl. 18:30.